Prijete protestnim maršom
0

Radnici Željeznica RS čekaju izvještaj sa pregovora

SRNA
Nekoliko stotina radnika "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) jutros se okupilo na platou željezničke stanice u Doboju gdje očekuju izvještaj sa pregovora Štrajkačkog odbora sa Vladom RS u Banjoj Luci, javlja dopisnik Srne.

Radnici će, ukoliko ne budu zadovoljni pregovorima, krenuti u protesni marš prema Upravnoj zgradi "ŽRS" u Doboju i očekuju da će im se obratiti generalni direktor preduzeća Dragan Savanović i predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković.

Premijer Aleksandar Džombić juče je istakao spremnost Vlada Srpske da počne pregovore sa Štrajkačkim odborom "Željeznica RS" ukoliko jutros do 8 sati uspostave minimum procesa rada u željezničkom saobraćaju, podsjetivši na obavezu o uspostavljanju minimuma procesa rada u skladu sa vladinim rješenjem od 26. maja.

"Odmah po uspostavljanju minimalnoga procesa rada u željezničkom saobraćaju voljni smo početi pregovore u kojima bismo analizirali stepen izvršenosti preuzetih obaveza iz Sporazuma od 15. februara ove godine i iznalaženju najboljeg rješenja na funkcionisanju željezničkog saobraćaja u AD 'Željeznice Republike Srpske' Doboj", naveo je Džombić u dopisu upućenom Štrajkačkom odboru "Željeznica".

Svih šest sindikata "ŽRS" stupilo je 3. juna u štrajk zbog, kako su naveli, nepoštovanja sporazuma postignutog 15. februara sa Upravom preduzeća, a 8. juna stupili su u generalni štrajk zbog disciplinskih prijava koje je poslovodstvo pokrenulo protiv nekih radnika.

Štrajkački odbor "ŽRS" najavio je da će sutra organizovati proteste u Banjoj Luci.