BiH
20

Radnici Željeznica FBiH od jutros u generalnom štrajku

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Generalni štrajk u svim poslovnim područjima Željeznica FBiH, tj. u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici i Bihaću počeo je jutros u sedam sati, potvrdio je za Klix.ba predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja za područje infrastrukture ŽFBiH.

Prema Bobanovim riječima, u štrajku je šest sindikata koji djeluju unutar preduzeća, a radnici će ostati u štrajku do ispunjenja njihovih zahtjeva, a to je da im se isplate dvije zarađene plaće i topli obrok za dva mjeseca.

"Sa 1. julom preduzeće nam duguje već tri plaće, međutim, mi tražimo da nam se hitno isplate dvije plaće i topli obrok za dva mjeseca, a da se plaća za prošli mjesec potom isplati u zakonskom roku. Dok se to ne desi, mi ćemo ostati u štrajku", rekao je Boban.

Ističe kako generalni direktor preduzeća Nedžad Osmanagić zajedno sa svojim najbližim saradnicima radnike drži kao taoce, jer im ne želi potpisati isplatu plaća. "Njihovo je opravdanje dosad bilo da Vlada FBiH ne isplaćuje tranše preduzeću. Međutim, sada kada je Vlada uplatila tranšu, ništa se nije promijenilo, a nas zanima gdje je novac koji mi sve vrijeme zarađujemo", dodaje Boban.

On napominje kako rad Željeznica FBiH tokom štrajka neće biti potpuno obustavljen, već će biti sveden na minimum, odnosno teretni transport će raditi sa 40 posto kapaciteta, dok su ukinute dvije brze linije Sarajevo - Banja Luka - Sarajevo i Sarajevo - Čapljina - Sarajevo.