Banja Luka
0

Radnici Zavoda za distrofičare drugi dan štrajkuju glađu

Piše: Stevan Vukčević
Banja Luka
Banja Luka
Radnici Zavoda za distrofičare su jučer i drugi dan zaredom nastavili štrajk glađu zbog otkaza koje im je podijelio stečajni upravnik, a niko od nadležnih im se u protekla dva dana nije obratio.

Predstavnici radnika Drago Novaković, Milijana Mitrić i Miodrag Dobrijević su jučer kazali da je 23 invalida u štrajku glađu već drugi dan, te poručili da ne odustaju od zahtjeva da se svi invalidi vrate na posao i da se u stečajnu grupu uključe dva invalida koja će štititi prava radnika.

"To je minimum za naš život i mi nećemo odustati od toga", kazao je Novaković.

Predstavnici radnika su jučer novinarima pokazali snimak sastanka od prošle godine na kom se vidi Milorad Dodik, premijer RS koji obećava da će se status ovog preduzeća i radnika riješiti.

"Nećemo nigdje izlaziti odavde kako ne bi uznemiravali javnost i ako počnemo padati, to ćemo raditi ovdje u Zavodu. Čekamo premijera da dođe da nam se obrati i nećemo odustati dok nas ne vrate na posao. To se može uraditi za dva sata", kazao je Novaković.

Radnici su istakli da je većina njih u još lošijem zdravstvenom stanju zbog gladovanja, te da je služba Hitne pomoći doplaziola da ih pregleda zbog učestalih nesvjestica i poremećenog krvnog pritiska.

Oni su za katastrofalno stanje Zavoda okrivili rukovodstvo koje je prema njihovim riječima, dovelo zavod do ovakvog stanja.

"Bez obzira što imamo škole mi nismo mogli da budemo ni poslovođe. Tehnički direktor je ovdje došao prije osam godina zato što mu je direktor bio zet. Svake godine se generalni direktor mijenja", pričaju radnici.

Kako radnici pričaju, trenutno je u Zavodu četiri rukovodeća Miladin Ilijašević, šef pravne službe Zavoda, Darko Šumonja, tehnički direktor i Mladen Guduraš, šef komercijalne grupe Zavoda koji su učestvovali u sistematizaciji preduzeća i praktičkno proveli stečaj.

Neki od ovih rukovodećih, pričaju radnici, provode strahovladu u Zavodu maltretirajući i omalovažavajući radnike invalide.

"Prošli direktor je za godinu dana rada u Zavod došao pet puta i to na po 15 minuta. Plata mu je bila 2.000 maraka. Neki rukovodeći toliko mrze invalide da je to vidljivo golim okom po njihovom ponašanju", ispričali su radnici.

Radovan Radulj, stečajni upravnik Zavoda juče nije htio da kaže bilo šta na račun optužbi štrajkača.

"Neću da dajem izjavu. Vi novinari bi trebali to malo ljepše da pišete a ne samo da se fokusirate na ono što je loše", kratko je sugerisao je Radulj.

Ni ostali rukovodioci na čiji su račun radnici Zavoda izrekli niz optužbi takođe nisu bili raspoloženi da odgovore na optužbe radnika, već su odbili da komentarišu bilo šta.

Čedomir Kovačević, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS je trenutno kod radnika na sastanku.