Štrajk u Sarajevu
0

FOTO+VIDEO / Radnici Vranice: "Ima li ko da mu treba raditi džabe"

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Stotinjak radnika nekadašnjeg građevinskog giganta Vranice danas su protestovali ispred zgrada Vlade KS i FBiH. Traže isplatu neisplaćenih plaća, uplatu doprinosa PIO/MIO i zdravstvenog osiguranja te isplatu otpremnina za tehnološki višak.

Kako nam je rekao Safet Šabeta, zamjenik predsjednika Štrajkačkog odbora Vranice, do sada po pitanju rješavanja njihovih problema niko ništa nije poduzeo.

"Premijeri Nermin Nikšić i Fikret Musić su nam do sada obećavali pomoć. I ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Erdal Trhulj nam je obećao da će vidjeti šta može uraditi po pitanju upućivanja naših radnika na biro. Ali, niko ništa do sada nije uradio", kaže Šabeta.

"Vlast je kriva"

Borba radnika Vranice za svoja prava je počela prije tri godine kada su napravili sporzaum sa Upravom i predsjednikom nadzornog odbora.

"Od tog sporazuma, oni nisu ništa ispoštovali. Naš je interes bio da sačuvamo firmu i radna mjesta. Mi smo danas u mnogo težoj situaciji nego prije tri godine. Dugovanja su još veća. Dugovanja prema radnicima za PIO i zdravstveno osiguranje iznose 2.660.000 KM. Otprilike tolika su i dugovanja po osnovu neisplaćenih plaća", pojašnjava Šabeta.

Radnici Vranice glavnog krivca vide u vladajućim strukturama na svim nivoima.

"Imamo osjećaj da su oni na strani mafije. Svi giganti u državi su uništeni. Kakva je ovo zemlja? Čija je ovo zemlja? Mučenika ili kriminalaca?", pitaju se u Štrajkačkom odboru.

Spavat će pred zgradom Vlade FBiH Premijer FBiH Nermin Nikšić im je 26. decembra 2011. godine rekao da će ih za mjesec dana obavijestiti šta se može učiniti, a šta ne.

"Dva mjeseca poslije nema ništa konkretno. Rekao je da će osnovati ekspertni tim koji će istražiti na koji je način firma privatizovana", kaže Šabeta te dodaje kako se ne zna ko je većinski vlasnik dionica Vranice.

Iznos posljednje uplate na račune radnika ovog bivšeg građevinskog giganta bio je 20 KM.

"Šta čovjek može sa 20 maraka", pita se Šabeta.

Prije tri godine, Vranica je imala 486 zaposlenika. Nakon sporazuma sa Upravnim odborom društva, oko 100 radnika je otišlo u penziju, a 124 radnika su proglašena tehnološkim viškom. Danas Vranica ima 153 uposlenika koji na ulici traže svoja prava. Ukoliko bude potrebno, štrajkači će večeras i noćiti ispred zgrade Vlade FBiH.