BiH
6

Radnici Vitezita zadovoljni ishodom sastanka u Vladi FBiH, vraćaju se kućama

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Federalni ministra energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj izjavio je da je na današnjem sastanku sa predstavnicima Udruženja radnika i penzionera Vitezita nerješenog radnopravnog statusa dogovoreno da se naprave spiskovi kako bi se našlo rješenje da se grupa od 15 radnika, koji su stekli uslove za penziju, penzionišu ove godine, kao i da će pokušati iznaći rješenje za ostale radnike koji još nisu ostvarili pravo na penzionisanje.

Predsjednik ovog udruženja Safet Sivro kazao je da je zadovoljan ishodom sastanka sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i ministrom Trhuljem.

"Za nekoliko dana t spisak radnika koji ove godine stiču uslove za odlazak u penziju i dostaviti ga Vladi FBiH", kazao je Sivro.

Ministar Trhulj je kazao da je Vitezit privredno društvo u kojem se u protekle tri godine najmanje napravilo pomaka iz objektivnih i subjektivnih razloga.

"Vlada je na prošloj sjednici razmatrala tu informaciju i dala Poreskoj upravi zadatak da se stanje još jednom sagleda i da se pokrene stečajni postupak kako bismo sačuvali Vitezit jer nam on treba u namjenskoj industriji", istakao je Trhulj.

Radnici Vitezita će se, kako je dodao Sivro, nakon ovog sastanka vratiti kućama, a prijevoz će im osigurati Vlada.

Radnici Vitezita jutros su pješice stigli u Sarajevo pred zgradu Vlade Federacije BiH tražeći da im se riješi radnopravni status.