BiH
0

Radnici uništenih preduzeća nezadovoljni radom "ekspertne" Vlade TK

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Manja grupa nezadovoljnih radnika uništenih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona jutros je mirno protestovala ispred privremenog sjedišta Vlade TK u tuzlanskom naselju Irac.

Radnici su se do danas svake srijede u mjesecu okupljali ispred Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva TK tražeći da se realizuju pravomoćno donesene sudske presude, ubrzaju stečajni postupci i procesuiraju osobe odgovorne za propast preduzeća.

Međutim, jutros su promijenili lokaciju jer, kako su naveli, nisu zadovoljni radom "ekspertne" Vlade TK na čelu sa Bahrijom Umihanićem.

"Vrijeme polako prolazi, dolaze izbori, a od obećanja koje smo dobili poslije februarskih demonstracija ništa nije realizovano. Šta oni misle? Ako misle da neće ponovo pokrenuti građanski bunt onda se grdno varaju“, kaže Hrustan Muminović, radnik Fabrike deterdženata Dita.

Popularno nazvana ekspertna Vlada TK kao prioritet svog rada uvrstila je tačke o pokretanju proizvodnje u Fabrici deterdženata Dita i Fabrici namještaja Konjuh.

Usvojene su i odluke o otkupu većinskog paketa dionica u pomenutim preduzećima, ali su radnici nezadovoljni dinamikom provođenja odluka jer, kako navode, mjesecima su bez ikakvih primanja i na ivici egzistencije.