BiH
0

Radnici Unis Toolsa i dalje protestuju: Nećemo dozvoliti pokretanje stečaja

Piše: N. N.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Tridesetak radnika UNIS Toolsa d.o.o. Sarajevo i jutros mirno protestiraju pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Prema riječima dugogodišnjeg radnika i predsjednika Štrajkačkog odbora Dževada Bešlije oni se tu okupljaju duže od mjesec dana.

Problem zbog kojeg to čine jeste što su promjenom imena firme iz UNIS Pretis d.o.o. Alatnica u UNIS Tools izbačeni iz Grupacije namjenske industrije, zbog čega im se dešava da im se ne uplaćuju doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje i da već duže vrijeme nemaju plaću, naglašava Bešlija.

Za 23. juni zakazano je i ročište o pokretanju stečajnog postupka u ovoj firmi. No, radnici kažu kako to neće dopustiti.

"Sve ovo je djelo našeg bivšeg direktora Zijada Tvrtkovića i savjetnika premijera Novalića, koji je i sam bio predsjednik Nadzornog odbora, g. Osmanagića", kaže Bešlija.

On dodaje da oni koji zagovaraju stečaj žele jeftino kupiti imovinu ove kompanije.

Na konstataciju da se za stečaj založio i premijer, Bešlija kaže da je Novalić bio predsjednik Nadzornog odbora koji je firmu i doveo gdje se sad nalazi.

Za Bešliju je neprihvatljivo da se pokrene stečaj a da ne odgovaraju direktori koji su firmu doveli dosadašnjeg stanja.

Radnici traže da Vlada FBiH treba samo ispoštovati zaključke koje je sama donijela na sjednici 7. maja. Vlada je prihvatila da iznađe jednu platu, da.nema stečaja, da se.pokrene proizvodnja i da se krene u proces male privatizacije što bi omogućilo isplatu zaostalih plata i uvezivanje radnog staža.

No, Bešlija kaže da je od svega pokrenuta samo mala privatizacija.