BiH
0

Radnici Unis-Pretisa ušli u Dom sindikata: Borit ćemo se do posljednje kapi krvi

Piše: J. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Oko 50 radnika privrednog društva Unis-Pretis Sarajevo danas je ušlo u Dom sindikata gdje će ostati dok im se ne riješe zahtjevi.

Polovinom augusta radnici ove sarajevske firme stupili su u štrajk. Kako kažu, mjesecima nisu primili zarađene plaće, radni staž im se ne uvezuje, a ukoliko se razbole, što je bio vrlo čest slučaj u posljednjim godinama, nemaju mogućnost liječenja.

"Danas smo se samoinicijativno iz kruga preduzeća uputili prema Domu sindikata i, uz odobrenje Saveza sindikata, ušli smo u prostoriju za sastanke gdje se trenutno nalazimo i ne namjeravamo otići. Ovdje ćemo noćiti dok se ne upriliči sastanak sa svim relevantnim osobama da se ovaj problem riješi", kaže za Klix.ba Mujo Ahmetspahić, predsjednik Sindikata firme Unis-Pretis.

U 2013. godini, oko 60 radnika Unis-Pretisa dobilo je tek dvije plaće. Uz odobrenje i saglasnost resornog ministra Erdala Trhulja puštena je u proceduru prodaja upravne zgrade firme i parcele koja se nalazi na putu Vogošća- Sarajevo. Novcem od prodaje će se riješiti problemo oko penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja i potraživanja radnika, a višak sredstava bit će uložen u modernizaciju proizvodnje.

Ahmetspahić kaže da su se jutros susreli sa predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH Ismetom Bajramovićem i predsjednikom federalnog Sindikata metalaca Muhamedom Hadžićem.

"Oni su nam dali podršku i maksimalno su uključeni u sve ovo. Prema našim saznanjima, premijer Nermin Nikšić i resorni ministar Erdal Trhulj nisu u zemlji, a trebali bi doći u toku dana ili večeras. Nadamo se da će sutra biti organizovan sastanak na kojem bi trebali prisustvovati direktor Unis Grupe i direktor Direkcije za namjensku industriju. Na tom sastanku se više neće moći prebacivati loptica sa jedne na drugu stranu. Tu bi trebalo doći do rješenja ili konkretnog znaka ko to opstruira da ovo preduzeće radi", dodaje naš sagovornik.

Kako kažu, u zgradu Doma sindikata nisu ponijeli ništa na čemu će spavati ili što će jesti.

"Dobili smo nešto hrane od Sindikata, a za večeras ne znam šta ćemo. Ostat ćemo ovdje i spavati na stolicama, ali se nećemo predati. Ne damo da preduzeće propadne i borit ćemo se do posljednje kapi krvi", kaže na kraju Mujo Ahmetspahić, predsjednik Sindikata firme Unis-Pretis.