BiH
0

Radnici Unis - Pretisa sutra nastavljaju proteste

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Oko 30 radnika Unis - Pretisa iz Sarajeva, Olova, Kaknja i Breze razišlo se ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, gdje su od jutros protestovali ističući da ne mogu normalno poslovati jer se ne zna kome firma pripada - Kantonu Sarajevo ili Federaciji BiH.

Ovo je za Agenciju FENA večeras potvrdio Mujo Ahmetspahić, predsjednik Sindikata Unis- Pretisa, navodeći da će radnici noć provesti u Domu Sindikata, nakon čega će sutra u osam ponovo biti ispred Vlade Kantona Sarajevo.

Radnicima firme Unis- Pretis zdravstveno osiguranje nije uplaćeno od 2009. godine, PIO od 2007., a plaće nisu dobili već peti mjesec.

"Jutros smo bili na sastanku sa kantonalnim ministrom privrede Emirom Hrenovicom i predstavnikom Sindikata metalaca BiH Muhamedom Hadžićem, na kojem je dogovoreno da se što prije organizira sastanak sa predstavnicima ministarstava privrede Federacije BiH i Kantona Sarajevo i štrajkačkog odbora da bi vidjeli ko je vlasnik firme", rekao je za Fenu Dževad Bešlija, uposlenik Unis -Pretisa i član štrajkačkog odbora.

Podsjeća da je štrajk radnika Unis-Pretisa počeo još prije 70 dana, dodajući da se „tokom prvih 15 dana štrajka riješio problem socijalnog i PIO-a preko Vlade Federacije, jer su oni 100 posto vlasnici firme“.

"Međutim, sada se pojavilo da je Kanton Sarajevo vlasnik imovine Unis-Pretisa. Znači, kada se krenulo sa prodajom imovine koja nije potrebna za firmu, odnosno da se radnicima uplati socijalno i PIO mi smo pristali na to, ali se Kanton ispriječio između toga, te sve obustavio", istakao je Bešlija.

Iz tog razloga radnici Unis- Pretisa će i sutra protestovati u Sarajevu, jer očekuju da se riješe njihovi problemi, zbog kojih su im onemogućeni normalni uvjeti za rad.