BiH
11

Radnici Unis-Pretisa se zatvorili i ne žele izaći iz preduzeća: Traže plate, a direktor smatra da su sami krivi

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nekadašnji privredni gigant namjenske industrije Unis-Pretis Vogošća i dalje se nalazi u velikim problemima koji su danas kulminirali štrajkom deset radnika koji su se zatvorili u jednu prostoriju u preduzeću i ne žele izaći. Kako je za Klix.ba kazao dugogodišnji radnik i predsjednik Štrajkačkog odbora Dževad Bešlija, odbijaju bilo kakvu vrstu pomoći osim finansijske, koju kako kaže, zaslužuju.

Prema njegovim riječima, radnici su od četvrtka u pregovorima s menadžmentom, odnosno direktorom Husom Sarićem kojeg je nedavno imenovala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

"Godinu dana kontunirano štrajkujemo, a od 30-ak radnika, 17 ih je već dvije godine bez plate, doprinosa i bilo kakvih finansijskih naknada. Vlada FBiH nas konstantno zavlači, a pristali smo čak ići i u stečaj, ali su nas i u tom slučaju prevarili. Deset radnika danas se zatvorilo u jednu prostoriju u krugu preduzeća i ne žele izaći dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Kazali su da će tu prenoćiti, a samo žele ispunjavanje dva zahtjeva - finansijsku pomoć ili uvrštavanje na spisak Službe za zapošljavanje, jer su trenutno ni na nebu ni na zemlji", kazao je Bešlija.

Dodaje kako je aktuelnog direktora Sarića imenovala Vlada FBiH u maju, ali da već pet mjeseci nije upisan u sudski registar niti je prijavljen kao zaposlenik, odnosno direktor preduzeća.

Direktor Sarić smatra da su radnici sami sebe doveli u situaciju u kojoj se trenutno nalaze.

"Radnici štrajkuju od januara prošle godine, a mene je Vlada imenovala da bih završio poslove stečaja, a postupak je trenutno na Sudu. Mislim da radnici malo pretjeruju, a godinu dana nisu dobili nikakva primanja jer nisu ništa ni radili, u preduzeću se ništa ne dešava. Ne znam ko će ih kupiti uopće, sami su sebe doveli u ovu situaciju", ističe Sarić.

Podsjećamo, Huso Sarić je bivši savjetnik federalnog ministra rada i socijalne politike Milana Mandilović iz DF-a koji je razriješen dužnosti nakon promjene parlamentarne većine u Federaciji BiH. Nedavno je sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zavidovićima potvrdio optužnicu protiv njega zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja zbog kojeg je smrtno stradala jedna osoba.

Radnici Unis-Pretisa do sada su nekoliko puta štrajkovali u krugu preduzeća i pred zgradom Vlade FBiH tražeći svoja prava. Vlada je kao i za većinu preduzeća koja su nekada predstavljala privredne gigante, za Unis-Pretis pronašla rješenje u vidu stečaja.