BiH
0

Radnici Unis-Pretisa prespavali u Domu sindikata

Piše: J. H.
Radnici Unis-Pretisa u Domu sindikata u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Radnici Unis-Pretisa u Domu sindikata u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Oko 50 radnika privrednog društva Unis-Pretis Sarajevo prenoćilo je u Domu sindikata tražeći ispunjenje zahtjeva i sastanak sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i resornim ministrom Erdalom Trhuljem.

Oni su jučer u poslijepodnevnim satima ušli u salu za sastanke u Dom sindikata nakon što su protekli mjesec proveli u štrajku u krugu firme.

"Ljudi su već umorni, spavali smo sjedeći na stolicama. Sad čekamo Savez samostalnih sindikata i federalni Sindikat metalaca koji organizuju sastanak i nadamo se da će do njega doći u toku dana", kazao je za Klix.ba Mujo Ahmetspahić, predsjednik Sindikata firme Unis-Pretis.

On vjeruje da će ih danas premijer i resorni ministar primiti kako bi im ponovo obrazložili svoje probleme i zahtjeve.

"Najverovatnije da ćemo se sa njima sastati nakon što su se vratili u zemlju. Mislim da će naći vremena da to riješimo. Danas je moguć prekid štrajka", dodao je naš sagovornik.

Podsjetimo, polovinom augusta radnici ove sarajevske firme stupili su u štrajk. Kako kažu, mjesecima nisu primili zarađene plaće, radni staž im se ne uvezuje, a ukoliko se razbole, što je bio vrlo čest slučaj u posljednjim godinama, nemaju mogućnost liječenja.

U 2013. godini, oko 60 radnika Unis-Pretisa dobilo je tek dvije plaće. Uz odobrenje i saglasnost resornog ministra Erdala Trhulja puštena je u proceduru prodaja upravne zgrade firme i parcele koja se nalazi na putu Vogošća- Sarajevo. Novcem od prodaje će se riješiti problemo oko penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja i potraživanja radnika, a višak sredstava bit će uložen u modernizaciju proizvodnje.