BiH
0

Radnici Unis-Pretisa ponovo u štrajku: Mole Vladu FBiH za pomoć

Piše: J. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Više od 60 radnika privrednog društva Unis-Pretis Sarajevo danas je stupilo u štrajk. Traže hitan sastanak sa predstavnicima Vlade Federacije BiH, premijerom Nerminom Nikšićem i resornim ministrom Erdalom Trhuljem.

Višegodišnjoj agoniji radnika Unis-Pretisa ne nazire se kraj. Zbog maćehinskog odnosa vlasti Federacije BiH, koja je vlasnik preduzeća, radnici mjesecima ne primaju plaće, radni staž im se ne uvezuje, a ukoliko se razbole, što je bio vrlo čest slučaj u posljednjim godinama, nemaju mogućnost liječenja.

"Posljednju plaću u zajamčenom iznosu radici su dobili u februaru. Osim toga, tu je i hroničn nedostatak posla. Iako je firma u stopostotnom vlasništvu, za nju se niko ne brine. Do izbora, niko nas ne posjećuje. Od 2007. godine radnicima nije uvezan staž, iako je odlukama Vlade FBiH to trebalo uraditi do kraja 2010. godine iz sredstava iračkog duga. No, jedino je ova firma izuzeta iz tih sredstava, dok je radnicima drugih firmi uvezan staž", kaže za Klix.ba Mujo Ahmetspahić, predsjednik Sindikata firme Unis-Pretis.

Radnici ove firme, njih 64, posljednji put su zdravstvenu knjižicu ovjerili sredinom 2009. godine. Kako kaže naš sagovornik, prijenos vlasništva između kantonalnog i federalnog nivoa vlasti nikada nije završen, što za radnike predstavlja veliki problem u potrazi za krivcem za nezavidnu situaciju u kojoj se nalaze.

Iako im je premijer Nikšić prije nekoliko mjeseci obećao pomoć od 200.000 KM u vidu pozajmice, novac nikada nije stigao u firmu, tvrdi Ahmetspahić.

"Sredstva nam nisu dodijeljena i prevareni smo", kaže predsjednik Sindikata firme Unis-Pretis.

U proteklih godinu dana često su Vladi i resornom ministarstvu upućivali zahtjeve za sastanak kako bi se razjasnila situacija u vezi sa ovom nekad veoma profitabilnom firmom, međutim, kaže predsjednik Ahmetspahić, to se nije desilo.

"Mi ovdje više ne možemo funkcionisati i radnici ne mogu više dolaziti na posao. Ove sedmice smo ovdje na protestima i, ako ne bude nikakvog pomaka, najvjerovatnije će Štrajkački odbor donijeti odluku da se radnici presele ispred zgrada Vlade FBiH ili Kantona Sarajevo", kaže Ahmetspahić.

Starosna dob uposlenika je veoma visoka i veliki broj radnika ima narušeno zdravlje. Ali, nažalost, nemaju mogućnost da odu kod ljekara.