BiH
1

Radnici u RS najavljuju masovne proteste zbog mjera štednje

Anadolija
Zbog usvajanja ekonomske politike i budžeta za 2013. godinu na ulice Republike Srpske koncem ovog mjeseca moglo bi izaći nekoliko hiljada radnika koji nisu spremni prihvatiti najavljene mjere štednje, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Kako bi ispoštovala obaveze preuzete Pismom namjera s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kao uvjet za nastavak realizacije stand by aranžmana, Vlada RS planira niz radikalnih poteza koje će povući sljedeće godine. Smanjenje plata, ukidanje niza agencija, otpuštanje u javnim preduzećima, smanjenje budžeta svim korisnicima, samo su neke od mjera koje su najavljene prednacrtom ekonomske politike i budžeta za 2013.

Vlada namjerava kresanjem troškova uštedjeti 114 miliona KM. Budžetski okvir za sljedeću godinu planiran je u visini od milijardu i 950 miliona KM i veći je za 7,5 posto, ali samo zbog povećane rate za otplatu duga za što će biti izdvojeno 463 miliona KM.

Najdrastičnija mjera štednje je smanjenje od deset posto plata svim budžetskim korisnicima, od javne uprave, do obrazovanja, pravosudne administracije, zdravstva i policije.

U javnu raspravu koju vodi paralelno sa socijalnim partnerima (sindikatom i privrednicima), ali i interesnim skupinama, od boraca, ratnih vojnih invalida, studenata, uključeni su i premijer i svi ministri u Vladi RS-a kako bi objasnili neophodnost mjera štednje.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija tvrdi da sigurno može garantovati da nijedna institucija RS u sljedećoj godini neće imati problema sa funkcionisanjem, odnosno da će građani moći da ostvaruju zagarantovana prava.

„Sigurno možemo garantovati da će svi zaposleni u javnom sektoru imati plate, da ćemo obezbijediti isplatu svih invalidnina i podsticaja za realni sektor i izvoz, te socijalno zbrinjavanje radnika“, naglasio je Tegeltija.

Petar Đokić, ministar rada RS-a, optužio je sindikat za nedostatak sluha za najavljene mjere štednje tvrdeći da u vremenu ekonomske krize teret moraju podjednako podnijeti svi građani.

„Vlada je mogla i ove godine nastaviti s politikom trošenja i zaduživanja zadržavajući postojeći nivo plata, a onda se već 2014. ili 2015. godine naći u situaciji u kojoj su danas Grčka i Španija“, izjavio je Đokić.

On je teret odgovornosti za stanje u kojem se RS našao prebacio na „rastrošnost državnih organa“ prenebregavajući činjenicu da i predstavnici RS kao i Federacije BiH ravnopravno u njima djeluju i odlučuju. Uz to, nezadovoljstvo javnog mijenja, entitetski ministar rada nastoji amortizovani i ponovnim otvaranjem priče o „političkoj ugroženosti RS“, zbog čega građane poziva na nacionalnu homogenizaciju kroz solidarnost s Vladom i njenom politikom.

Prema podacima Vlade RS, nivo zaduženosti RS-a dostigao je 50 posto BDP-a, a glavnina novca protekle dvije godine utrošena je u održavanje tekuće likvidnosti budžeta i fondova penzionog i zdravstvenog osiguranja.

I većina novca dobivenog od prodaje Telekoma RS i ostale državne imovine od početka 2006. godine do danas, javlja dopisnik AA, otišla je u javnu potrošnju, prije svega, na plate u javnoj upravi i benefite borcima i ratnim vojnim invalidima.

Neulaganje u realni sektor i stalno povećanje nameta privredi, saglasna je i opozicija i ekonomski analitičari, konačno su stigli na naplatu. U nemogućnosti da iz privrede osigura novac neophodan za servisiranje budžetskih obaveza, Vlada RS stavljena je pred dvije jednako nepopularne solucije - nova zaduživanja ili kresanje javne potrošnje.

Najavljene mjere štednje koje će se direktno odraziti na novčanike budžetskih korisnika trgnule su iz letargije i Savez sindikata RS.

Iako je koncem ljeta predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kategorički tvrdila da se „ulicom ništa ne rješava i da izlazak na proteste ni 100 hiljada radnika nema opravdanje, jer ništa ne bi mogli promijeniti“, ovih dana šalje drugačije poruke.

Uz tvrdnju da „sindikat neće popustiti ni za gram i milimetar u pogledu smanjivanja stečenih prava radnika", Mišić je podržala stav Republičkog odbora Unije sindikata budžetskih korisnika i javnih službi, koji su najavili za 30. novembar proteste u Banjaluci, zbog odluke Vlade RS o smanjenju plata za deset posto.