BiH
0

Radnici u pravosuđu RS-a prekinuli štrajk

FENA
Nakon četiri sedmice danas je prekinut štrajk administrativnih radnika u pravosuđu RS-a koji u ponedjeljak, 18. februara, nastavaljaju raditi puno radno vrijeme.

"Ovu odluku Sindikat pravosuđa RS donio je nakon razgovora s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, koji je ponudio prihvatljivo privremeno rješenje za radnike pravosuđa", kazao je u izjavi novinarima predsjednik Sindikata pravosuđa RS-a Siniša Petrović.

Petrović je rekao da je Dodik obećao da će izvršiti realokaciju sredstava iz Budžeta predsjednika RS-a da bi se izvršila nivelacija plaća radnicima koji imaju najniža primanja u pravosuđu.

Neki od njih imaju i plaće manje od najniže zarade od 370 KM. Riječ je o sredstvima za prva tri mjeseca ove godine kojima će se izvršiti nivelacija plaća s ostalim budžetskim korisnicima, počevši od 1. januara, a bit će isplaćena i naknada plata radnicima koji su bili u štrajku.

Plaće zaposlenima u pravosuđu bile su smanjene za oko 20 posto, a njihov zahtjev je bio da ostanu na nivou iz decembra prošle godine, što znači da bi i njima, kao i drugim budžetskim korisnicima, zarade bile umanjene za oko 10 posto.

U štrajku su administrativni radnici u pravosuđu bili od 21. januara, dok su njihove kolege iz policije, uprave i prosvjete od štrajka odustale već nakon tri dana.