BiH
0

Radnici Tvornice konfekcije Borac Zenica prijete štrajkom glađu

FENA
Zenica
Zenica
Radnici Tvornice konfekcije Borac d.d. Zenica danas su nastavili u ponedjeljak započeti generalni štrajk kojim traže povećanje najniže cijene rada, toplog obroka, isplatu regresa i uplatu doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje.

Prvi put od početka obustave rada, Sindikat i štrajkački odbor organizovali su pres-konferenciju i to u prostorjama stražarske kućice na ulazu u preduzeće, u kojem danas nije bilo nikog od predstavnika menadžmenta.

"Direktorica preduzeća Fahreta Mujagić nas ucjenjuje, tražeći da prvo završimo posao koji je ona dogovorila s inostranim kupcima, pa će nam tek onda isplatiti zarađene plaće za august. To je novi dokaz bezobzirnosti uprave preduzeća kojoj nije stalo do radnika, nego samo do vlastitog profita", izjavila je predsjednica Sindikata u ovom preduzeću Senada Jahjaefendić.

Predstavnice Štrajkačkog odbora prezentirale su izvještaje o poslovanju preduzeća u prvih šest mjeseci.

Za plaće radnika utrošeno je 332.300 KM i prosječna plaća bila je 186 KM. Istovremeno, za plaće rukovodilaca isplaćeno je 117.000, a njihov prosjek bio je 530 KM.

"Nemoguće je da radnica koja ima 25 godina radnog staža za svoj posao koji obavlja od 7 do 19 sati na kraju mjeseca dobije 201 KM. Ponavljam, kompletna proizvodnja iz Borca ide na inostrano tržište," rekla je Jahjaefendić.

Sindikat i Štrajkački odbor Tvornice konfekcije Borac d.d. Zenica jučer su se obratili Agenciji za privatizaciju FBiH i federalnom premijeru Nedžadu Brankoviću od kojih traže reviziju i poništenje privatizacije kojom su većinski vlasnici zeničkog pogona postali najviši funkcioneri Kombinata Borac iz Travnika.

Radnici su najavili da će u slučaju da u narednim danima ne bude postignut dogovor o povećanju plaća i toplog obroka iduće sedmice stupiti u štrajk glađu.