BiH
3

Radnici Tuzla kvarca u sve lošijem stanju: Najavili zaključavanje u jednu prostoriju

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Grupa radnika Tuzla kvarca koji već 12 dana štrajkuju glađu, nakon što su prestali koristiti lijekove, u ponedjeljak će posegnuti za još drastičnijim korakom, a to je zaključavanje u jednu od prostorija u krugu preduzeća.

Kako je za Klix.ba kazao predsjednik Sindikata radnika ovog preduzeća Senad Mehanović, u štrajku glađu trenutno je 21 uposlenik i svi su u jako lošem zdravstvenom stanju.

"Odluka o zaključavanju grupe od deset radnika uslijedila je nakon sastanka kojeg smo održali jutros. Na ovaj korak smo se odlučili zbog ignorisanja od Vlade Tuzlanskog kantona, a od koje tražimo vraćanje oduzete koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu Bukinje. Uprava preduzeća Vladu TK svakodnevno moli za pronalazak rješenja kako radnici ne bi ulazili u još veću krizu, međutim bezuspješno", rekao nam je Mehanović, koji je također u grupi radnika koji će se u ponedjeljak zaključati u prostoriji.

Napominje da će se radnici do zadnjeg atoma snage boriti za svoje temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na rad i život dostojan čovjeka.

"Mi svoju borbu nastavljamo i u tome nas niko neće spriječiti", poručuje Mehanović, podsjetivši da su radnici u ponedjeljak prestali sa korištenjem lijekova, a odbijaju i ukazivanje ljekarske pomoći u Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli.

Kao što smo već u nekoliko navrata i pisali, stav Vlade TK po ovom pitanju je jasan. Koncesija Tuzla kvarcu oduzeta je zbog nelegalnog izvlačenja kvarcnog pijeska. Ona će preduzeću biti dodijeljena tek kada deblokira svoje bankovne račune i izmiri svoja prethodna dugovanja ili potpiše reprograme istih.