BiH
0

Radnici TTU-a dali rok vladama FBiH i TK: Nadamo se kupovini od Elektroprivrede BiH

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
S obzirom na to da im zahtjevi do danas nisu ispunjeni, radnici Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla dali su rok Vladi TK i Vladi FBiH za njihovu realizaciju. Naime, oni do 31. marta ove godine zahtjevaju uvezivanje radnog staža, povratak 150 radnika na posao te isplaćivanje otpremnine uposlenicima koji ne budu angažovani u narednom periodu.

"Naši zahtjevi do danas nisu ispunjeni, a federalni i kantonalni premijeri Fadil Novalić i Bego Gutić do sada nam ništa nisu obećali. Samo su nas poslali na evidenciju Zavoda za zapošljavanje TK. Mi se dalje moramo boriti za svoja prava. Vidjet ćemo hoće li biti kakvih pomaka", kazao je predsjednik Sindikata TTU-a Tuzla Mehmed Terzić.

Inače, na posljednjoj sjednici Skupštine povjerilaca TTU-a donesen je zaključak o prodaji imovine ovog preduzeća. Konkurs je već raspisan, a početna cijena je 22 miliona KM.

Radnici smatraju da bi za ovo preduzeće najbolje bilo da ga kupi Elektroprivreda BiH i Rudnik mrkog uglja "Banovići".

Također, u toku je izrada elaborata o opravdanosti ulaska TTU-a u vlasništvo Elektroprivrede BiH.

"Izrada elaborata ide strahovito brzo. On treba biti završen do 15. marta, jer u EP BiH svi projekti podliježu reviziji. Nakon toga ćemo znati konačan cilj, odnosno da li oni prihvataju kupovinu. Ako dođe do toga, 51 posto bi TTU bio u vlasništvu EP BiH, a 49 posto u vlasništvu RMU 'Banovići'", rekao je jedan od zaduženih za kreiranje ovog elaborata Midhat Salkić.

Radnik TTU-a Edin Ćosić smatra da bi rješavanje nagomilanih problema trebalo ići jačim intenzitetom.

"Radnici su već dugo na ulici. Mi smo jedino počeli dobijati novac od Zavoda za zapošljavanje TK. Kada je riječ o procjeni vrijednosti firme smatram da ona nije dobra. Mi samo želimo pokrenuti proizvodnju, tako da u krajnjem slučaju moramo pristati i na prodaju od 22 miliona KM", dodaje Ćosić.

Radnici ističu da će se u krugu preduzeća okupljati svakog ponedjeljka kako bi podsjetili da je njihove probleme potrebno što prije riješiti.