BiH
11

Radnici traže smjenu predsjednika Sindikata Hidrogradnje Redžepa Tufekčića

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uposlenici "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo, podružnice "Sigma" Butmir i kamenoloma Hadžići uputili su pismo predsjedniku Saveza samostalnih sindikata BiH Ismetu Bajramoviću u kome navode da su nezadovoljni radom predsjednika Sindikata kompanije Redžepa Tufekčića i traže da on bude smijenjen.
  • Nezadovoljstvo njegovim radom nije samo u podružnicama Sigma i i kamenolom Hadžići već je nezadovoljstvo puno šire, ali predsjednik koristi situaciju u kojoj su ljudi neuposleni i dosta je terenskih radnika tako da se u ovoj situaciji ne može skupiti članstvo, već bi bilo moralno da on sam podnese ostavku ili da ga vi smijenite - navode radnici u pismu Bajramoviću.

Radnici ova dva pogona nezadovoljni radom Tufekčića, kako se dodaje, iščlanili su se iz sindikata i od 150 radnika ostalo je samo njih desetak koji su članovi.

  • Voljni smo da budemo vaši članovi kao što smo bili godinama, ali da vi smijenite predsjednika Sindikata Hidrogradnje - stoji u pismu uz napomenu da su se za pomoć već obraćali svim relevantnim organima, ali da nisu dobili odgovor.

Radnici i njihove porodice, ističe se u pismu, na ivici su bijede - plata nema 15 do 18 mjeseci, a penzijsko i zdravstveno osiguranje se ne uplaćuje godinama. Nakon što im je isključena struja svi radnici su poslani na prinudne odmore.