Protesti pred Općinom Bugojno
0

Radnici "Špedicije" traže izvršenje sudskih presuda

FENA
Bugojno (Foto: Arhiv)
Bugojno (Foto: Arhiv)
Radnici ATP "Špedicija" koji su 2003. proglašeni tehnološkim viškom i ostali radnici prema kojima menadžment nije ispunio obaveze na ime neisplaćenih plaća, toplih obroka i uvezivanja radnog staža, organizirali su danas mirne proteste ispred zgrade Općine Bugojno, zahtIjevajući od odgovornih da prekinu agoniju u kojoj se nalaze zadnjih šest godina.

Upozorili su na teško materijalno stanje uzrokovano, kako kažu, ignorantskim odnosom članova rukovodstva "Špedicije" koji su se oglušili o njihova zakonska prava, iako ih na to obavezuje presuda nadležnog suda.

O problemima koji ih muče radnici "Špedicije" razgovarali su sa načelnikom Hasanom Ajkunićem, koji je pozvao sve institucije mjerodavne za rješavanje problema u firmama privatiziranim na način kako je to bilo u slučaju "Špedicije" da se aktivno uključe i pomognu radnicima da ostvare svoje opravdane zahtjeve.

Sastanak je rezultirao zaključkom da advokati koji su dosad zastupali interese obespravljenih radnika “Špedicije” poduzmu aktivnosti radi ubrzanja postupka izvršenja sudskih presuda, donesenih u korist radnika.

Dogovoreno je, također, da se određena pitanja pokušaju riješiti kontaktima sa predstavnicima Poreske uprave, Zavoda PIO, Vlade SBK-a i drugih nadležnih institucija na višem nivou, koji će se obaviti ovih dana.

Sastanak na kojem bi se trebala analizirati provedba dvaju zaključaka zakazan je za 5. mart.