BiH
0

Radnici "Sarabona" stupili u štrajk glađu

FENA
Dvadeset pet radnika sarajevske Tvornice čokolade i konditorskih proizvoda «Sarabon» danas se pridružilo decertificiranim policajcima koji štrajkuju glađu u prostorijama Doma sindikata BiH.

Radnici "Sarabona", kako ističu, odlučili su se na ovakav potez zbog nedostatka razumijevanja izvršne vlasti Kantona Sarajevo za njihove probleme.

"U novembru je bila godina otkako protestiramo pred institucijama u Sarajevu, a od kada je poništena privatizacija "Sarabona", prije nekoliko mjeseci, od tada pogotovo niko ne želi da nam se obrati. Mi smatramo da "Sarabon" može raditi i da čak uz postojećih gotovo 200 radnika može uposliti dodatnu radnu snagu, pa nećemo odustajati od naših zahtjeva, a prvi je da se bezuvjetno vratimo na posao.", rekao je danas novinarima predsjednik Koordinacionog odbora Sindikata "Sarabona" Asim Vlajčić.

Ukoliko dođe do stečaja, prema njegovim riječima, radnici traže da im se podmire potraživanja i da im se uveže staž. Kako je istaknuto, potraživanja radnika od menadžmenta firme iznose oko 1,7 miliona KM, a oko 20 radnika ne može da ode u redovnu penziju zbog neuplaćenog penzionog osiguranja.

Vlajčić je rekao da je odluka o organiziranju štrajka glađu u prostorijama Sindikata BiH donesena jučer na redovnom sastanku Koordinacionog odbora Sindikata "Sarabona".

"Štrajkači će se možda mijenjati, ali je sigurno da će u Sindikatu uvijek biti neko i da nećemo odustati od naših zahtjeva.", dodao je Vlajčić.