BiH
68

Radnici s invaliditetom sarajevske firme "Euro MaxLine" najavili štrajk glađu

Piše: M. N.
Radnici nakon sastanka (Foto: ICG)
Radnici nakon sastanka (Foto: ICG)
Oko 60 radnika sa invaliditetom koji su zaposleni u sarajevskoj firmi "Euro MaxLine" najavili su štrajk glađu ukoliko ne dobiju zaostale plate.

Među njima su gluhe i nagluhe osobe, te osobe s poteškoćama u razvoju. Firma Euro MaxLine je bila poznata po tome što je zapošljavala upravo invalidne osobe koje su radile pretežno stolarske radove za domaće i inozemno tržište, a novac za njihove plate osiguravao je i Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom putem programa Vlade FBiH.

Kako nam je rekao Anil Kljajić, jedan od uposlenika koji ima problema sa sluhom, nisu dobili dio junske i cijelu julsku platu, a nije im riješen ni radno-pravni status. Problem je što nakon nedavne smrti vlasnika firme Mirsada Hrvata ostavinska rasprava još nije zakazana jer je na Općinskom sudu u Sarajevo bio kolektivni godišnji odmor.

Njegova supruga kazala je na sastanku s radnicima kako niko nema ovlasti za potpis što znači da se ne mogu vršiti ni transakcije niti potpisivati bilo kakvi ugovori.

"Plata nam je ranije bila do 5. u mjesecu, pa je počela kasniti i znali smo je primiti i 20. Nismo dobili platu za juli i razliku za juni", rekao nam je Anil.

Njegova plata je iznosila 440 KM s kojima je prehranjivao svoju suprugu i trogodišnju kćerku.

Radnici s invaliditetom su očajni jer im je ovaj posao bio slamka spasa. Direktor Hrvat ih je zaposlio kada niko drugi nije ni razmišljao o tome. Nažalost, sada su prepušteni sami sebi. Ukoliko se ova situacija ne riješi, radnici su poručili da će započeti štrajk glađu jer druge opcije nemaju.