Protest pred Vladom FBiH
12

Radnici Pretisa: Bili smo u Armiji RBiH, a sad ne možemo ni ljekaru

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Oko 140 nezadovoljnih radnika "Pretisa" iz Vogošće jutros je pješice stiglo pred zgradu Vlade Federacije BiH, zahtijevajući da ih primi premijer FBiH Nermin Nikšić ili federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

Predsjednik Sindikata "Pretisa" Ibrahim Hrvat kazao je Feni da su radnici došli pred Vladu kako bi definitivno bili riješeni njihovi problemi koji se gomilaju tri do četiri godine.

"Tražimo da nam se isplati 18 plaća i da nam se riješi zdravstveno osiguranje, jer u ovoj firmi je 99 posto bivših pripadnika Armije RBiH, a nijedan od njih ne može otići na ljekarski pregled. Međutim, već su nas obavijestili da nema ni ministra ni premijera, pa ćemo danas odlučiti kako dalje da nastupimo. Ne želimo da se sastajemo sa njihovim savjetnicima i oni ne mogu rješavati naše probleme", kazao je Hrvat.

Istaknuo je da je Sindikat "Pretisa" još 18. jula obavijestio premijera i ministra da će radnici te firme danas doći pred Vladu FBIH.

Radnici smatraju da je rješavanje problema u "Pretisu" korak ka rješavanju problema uopće u namjenskoj industriji FBiH.

Radnici "Pretisa"i ranijih godina su više puta protestirali ispred sjedišta Vlade FBiH u Sarajevu i sjedišta njihove kompanije u Vogošći.