BiH
11

Radnici pokušali ući u Poliolchem: Presude ne možemo ostvariti jer nema ključa

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
S ciljem izvršenja pravosnažnih sudskih presuda, grupa nekadašnjih radnika tuzlanskog Poliolchema koji je privatizirala firma Organica BH, okupila se danas pred kapijom ovog preduzeća. Radnici imaju 120 izvršnih presuda, od kojih je u 83 predmeta imovina popisana na radnike, ali ih do danas nisu uspjeli realizirati.

Radnici već osam godina upozoravaju vlasti i javnost na kriminal u ovom preduzeću, a među njima je i Telfija Đapo. Kako kaže, presuda Općinskog suda u Tuzli u njenu korist donesena je u aprilu 2013. godine. Inventar iz laboratorije koji joj je na osnovu presude pripao još uvijek nije dobila.

"U presudi koju sam dobila popisana je i imovina koja se trebala izuzeti kako bi se nadoknadila moja sredstva. Konkretno za mene riječ je o više od 10.000 KM, međutim, prema savjetima, ona je spuštena na 7.200 maraka. Dva puta je vršena javna prodaja, ali se navodno niko nije javio. Putem stečajnog upravnika sam pokušavala doći do laboratorije u kojoj se nalazi inventar koji bih izuzela te nadoknadila svoja sredstva, međutim, uporno tvrde da je ključ izgubljen i da ja zbog toga tamo ne mogu ući, ali ja u to ne vjerujem", kaže Đapo.

Nekadašnji radnik Enes Jaganjac tvrdi da svoje izvršne presude ne mogu realizirati s obzirom na to da je većina inventara iz kruga Poliolchema izvučena na nezakonit način.

"Ovdje nema više ni vatrogasnog vozila, glicerina i prese koji su sudskim putem popisani. Na osnovu presuda, radnička potraživanja iznose više od tri miliona maraka, a nikad ništa nismo uspjeli naplatiti. Mi se samo pitamo hoće li ikad iko odgovarati za ono što je pokradeno iz našeg preduzeća", ogorčeno ističe Jaganjac.

Među okupljenim radnicima danas je bio i Miodrag Todorović. Kako je izjavio, niko od nadležnih do danas nije iskazao zainteresiranost za rješavaje problema nekadašnjih uposlenika Poliolchema.

"Žalili smo se svima, ali nam niko nije pomogao. Mi smo bili spremni i na vansudsku nagodbu, ali niko se nije želio pojaviti i razgovarati s nama. Žalosno je da mi u svojim rukama imamo pravosnažne presude, a da još uvijek ne možemo da ih ostvarimo. Jedini način je da uzmemo stvar u svoje ruke", dodaje Todorović.

Radnici su i ovaj put upozorili da se velike količine izuzetno opasnog otpada, kao što su kruks, živa, propilen oksid i hlor i dalje neadekvatno skladište u krugu preduzeća.

U nakani ulaska u krug Poliolchema radnike su mirnim putem spriječili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.