BiH
0

Radnici "Parka" uklonili opasno stablo jablana u Novom Sarajevu

Sarajevo-x.com
Vrlo opasno stablo jablana, staro preko 40 godina i visoko oko 20 metara, u ulici Azize Šaćirbegović u Novom Sarajevu od danas više neće ugrožavati prolaznike, okolne objekte i automobile, jer je hitnom i uspješnom akcijom radnika KJKP "Park" d.o.o. Sarajevo posječeno.

Uklanjanju stabla pristupilo se po rješenju Općine Novo Sarajevo, a uvidom na terenu stručna komisija utvrdila je da se drvo nalazi u vrlo lošem stanju i u potpunosti je bilo truhlo. S obzirom da se nalazilo u vrlo frekventnom dijelu grad, stablo u takvom stanju bilo je prijeteća opasnost za prolaznike i materijalnu imovinu, jer je usljed manjeg vjetar ili većeg snijeg moglo doći do njegovog obrušavanja. Treba napomenuti da se u blizini takvog stabla nalazila višespratna zgrada, s jedne njegove strane prolazila je pješačka staza, a s druge saobraćajnica, dok se ispod samog drveta nalazio manji prodajni objekat.

Radnici "Parka" su uz pomoć hidraulične autodizalice, koja raspolaže kranom visine do 24 metra, postepeno motornom pilom rezali dio po dio osušenih grana i debla te ih spuštali na asfalt.

Nekoliko sati, odnosno dok su trajali radovi, iz bezbijednosnih razloga, saobraćaj je u tom dijelu kolovozne trake bio obustavljen. Nakon sječe porušeni dijelovi stabla su pokupljeni i odvezeni, a i ulica je očišćena, saopšteno je iz "Parka".