Generalni štrajk
0

Radnici "Oslobođenja" traže svoja prava na ulici

SRNA
Traži se isplata devet zaostalih plata
Traži se isplata devet zaostalih plata
Radnici Novinsko-izdavačkog i štamparskog preduzeća "Oslobođenje", njih 260, u svim poslovnicama širom Republike Srpske počinju danas generalni štrajk radi zaštite ekonomskih i socijalnih prava, potvrdio je Srni predsjednik Sindikalne organizacije ovog preduzeća Predrag Šobat.

On je naglasio da su radnici "Oslobođenja" 30. novembra stupili u štrajk upozorenja, ali da poslodavac u roku od sedam dana nije ispunio zahtjeve radnika, zbog čega su prinuđeni da stupe u generalni štrajk.

Šobat je rekao da radnici od poslodavca zahtijevaju rješavanje statusa zaposlenih, isplatu zaostalih 16 plata, što u prosjeku po radniku iznosi oko 9.000 KM, te povezivanje radnog staža.

Strateški partner

Generalni štrajk radnika "Oslobođenja" u Banjaluci biće održan u poslovnici tog preduzeća u Ulici Veselina Masleše.

Šobat je prilikom štrajka upozorenja podsjetio na tvrdnje poslodavca da je tražio strateškog partnera za kupovinu "Oslobođenja", te da je pominjana Fabrika duhana Sarajevo.

"Da li je postojao strateški kupac ili ne radnicima nije poznato ili je poslodavac tom pričom za javnost samo kupovao vrijeme", istakao je Šobat.
On je rekao da radnici traže od poslodavca da im odgovori zašto nije pronađen strateški partner za kupovinu "Oslobođenja" i da li će uopšte biti nečega od te priče.

Uloga Miškovića i Fabrike duhana Sarajevo

Kompanija "Darta trgovina" iz Banjaluke u procesu privatizacije 2006. godine kupila je većinski paket akcija "Oslobođenja", dok je "Dartu" 2008. godine kupila beogradska kompanija "Delta". toga, kompanija "Delta" je otpustila sve zaposlene radnike u "Darti", osim direktora, tvrdeći da je vlasnik "Oslobođenja" kompanija "Darta" koja više ne postoji, a ne "Delta". 

Kompanija "Delta" polovinom ove godine donijela je odluku da proda "Dartu", a samim tim i "Oslobođenje" i od tada su u pregovorima sa Fabrikom duhana Sarajevo.