BiH
0

Radnici ne prihvataju odluku o otkazima u Kliničkom centru Banja Luka

FENA
Strukovni sindikati doktora medicine te medicinskih sestara i tehničara RS-a ne prihvataju odluku v.d. direktora Kliničkog centra Banja Luka Duška Račića o neprodužavanju ugovora o radu za oko 200 radnika, jer se protive svim hitnim, kampanjskim i neselektivnim otpuštanjama velikog broja radnika.

Kritikuju i način kako se to namjerava, kako navode, brzopleto i netransparentno provesti u Kliničkom centru u Banja Luci.

Jedina dva strukovna sindikata u zdravstvu RS, koji okupljaju isključivo zdravstvene radnike i zdravstvene saradnike zaposlene u javnim zdravstvenim ustanovama, i to doktore medicine i stomatologije, medicinske sestre i medicinske tehničare raspolažu jasnim podacima i činjenicama o dosadašnjem zapošljavanju radnika u Kliničkom centru Banja Luka i odgovorno tvrde da nema viška zdravstvenih radnika koji neposredno rade na pružanju zdravstvenih usluga pacijentima Kliničkog centra Banja Luka.

Dva strukovna sindikata u zdravstvu izričito zahtijevaju od v.d. generalnog direktora Kliničkog centra, Upravnog odbora te ustanove i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, da prije donošenja bilo kakvih odluka o planiranom hitnom i neselektivnom otpuštanju radnika, predhodno i bez daljih odlaganja pokrenu postupke za utvrđivanju disciplinske i krivične odgovornosti protiv svih odgovornih osoba koje su donijeli brojne odluke o prijemu nepotrebnih radnika i osoba koje su učestvovale u provođenju ovakvih nezakonitih odluka.

Navode i da imaju osnov da sumnjaju da se iznenadnim i ishitrenim odlukama o otpuštanju velikog broja radnika, “žele zaštititi nepotrebna i izmišljena radna mjesta radnika koji u Kliničkom centru Banja Luka neosnovano i nepotrebno primaju plaće, kao i da se zaštiti sigurnost i pravna nedodirljivost odgovornih direktora i funkcionera koji su u javnim zdravstvenim ustanovama u proteklom periodu i zaposlili veliki broj nepotrebnih radnika”.

Iz navedenih razloga Strukovni sindikati u zdravstvu zahtijevaju i da se prije preduzimanja bilo kakvih mjera i utvrđivanja liste otpuštenih radnika, hitno i bez daljih odlaganja i u roku od 15 radnih dana pripremi nacrt dokumenta o novoj unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Kliničkom centru Banja Luka, kao i da se omogući da ovaj dokument bude dostupan.

O svim svojim zahtjevima Strukovni sindikati u zdravstvu Republike Srpske, obavjestit će Vladu Republike Srpske, ministra zdravlja i socijalnu zaštitu i v.d. generalnog direktora Kliničkog centra Banja Luka.