BiH
5

Radnici Livnice čelika Tuzla obustavili štrajk

Piše: M. H.
Radnici Livnice čelika Tuzla imat će jednak radno-pravno status kao i radnici firme Bosnia Valves, zaključeno je na današnjem sastanku u Livnici čelika Tuzla s predstavnicima Federalne i Kantonalne vlade. Iz tog razloga radnici su potpuno obustavili štrajk.

Radni staž će i radnicima Livnice čelika Tuzla i radnicima firme koju je Livnica formirala – Bosnia Valves biti uvezan u skladu s važećim zakonskim propisima.

Jedan od zahtjeva radnika koji su se štrajkom glađu 18 dana borili za svoja prava je i bio rješavanje radno-pravnog statusa, kao i uvezivanje radnog staža, jer su nastupili problemi u tom pogledu zbog administrativnih zavrzlama Livnice čelika Tuzla i fiktivne firme bez kapitala Bosnia Valves, koju je menadžement Livnice formirao prilikom privatizacije.

Radnici su iskazali zadovoljstvo ishodom sastanka i potezima Federalne vlade. Zijad Pirić koji u tuzlanskoj Livnici ima 38 godina staža, ocijenio je da je današnjim sastankom riješeno sve što su radnici zahtijevali.

Prema njegovim riječima, od danas je štrajk glađu van snage, nije zaleđen, već obustavljen i više nema razloga za štrajk.

Riješen je radnopravni status radnika, što je bio prvi uvjet radnika. Pirić navodi da su radnici Bosnia Valvesa izjednačeni s radnicima Livnice čelika Tuzla, dodavši da Federalna vlada preuzima obavezu uvezivanja njihovog radnog staža.

Naglasio je da su vršeni konkretni razgovori o pokretanju proizvodnje u ovoj firmi.

"Vidi se ozbiljnost Federalne vlade, pod čijom ingerencijom će se raditi na pokretanju proizvodnje i nabavljanju novih energetskih i proizvodnih kapaciteta, čime bi bio riješen problem Livnice“, kaže ovaj radnik. Poručio je da je prvi put nakon rata optimista.

Prema riječima resornog ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Srđana Mićanovića, problem radnika Livnice i Bosnia Valvesa bit će riješen tako što će se na listi preduzeća, gdje se nalazila Livnica čelika Tuzla, stajati povlaka Bosnia Valves (Livnica čelika Tuzla-Bosnia Valves), što su, kako kaže, potvrdili predstavnici Federalne vlade.

Na ovaj način se rješava pravni status "firme u firmi“.

Mićanović dodaje da, kada se to uradi, može se primijeniti budući Zakon o uvezivanju radnog staža te potraživanja radnika prema penzionom fondu.

Navodi da će proces stečaja firme Bosnia Valves biti ubrzan, a prilikom stečaja radnici će putem Zavoda za zapošljavanje ostvarivati svoja prava.

"Potraživanja koja su priznata kroz stečaj iznose više od 13 miliona KM", kazao je Mićanović.

Na sastanku je predočen i plan oživljavanja Livnice čelika Tuzla kroz stečaj, u narednom periodu predstoji da se vidi da li će obećanja biti ispunjena.

Podsjećamo, Livnica čelika Tuzla je u stečaju od prošle godine, a fiktivna firma bez kapitala Bosnia Valves, formirana tokom privatizacije Livnice, a na kojoj se radnici vode, još uvijek nije.

Radnici su štrajkom glađu 18 dana zahtijevali rješavanje radnopravnog statusa i uvezivanje radnog staža, kao i jednokratnu pomoć.

U petak je štrajk glađu zamrznut, nakon što je Federalna vlada uplatila jednokratnu pomoć od 500 KM svakom radniku, a danas totalno obustavljen jer je postignut dogovor između radnika i predstavnika Federalne i Kantonalne vlade.