BiH
12

Radnici KTK Visoko štrajkuju glađu: Ne odustajemo dok nam Vlada FBiH ne plati radni staž

Piše: E. S. H.
(Foto: Klix.ba)
Radnici Kožarsko-tekstilnog kombinata Visoko d.d. (KTK Visoko) već šesti dan štrajkuju glađu. Čekaju da se izvrši uplata za dvije godine radnog staža za 47 radnika, kazao je za Klix.ba Rešad Ćesa, predstavnik radnika.

Ćesa je kazao da je Vlada Federacije BiH donijela odluku o uplati prije dva mjeseca, ali da se to nikada nije desilo.

"Trebaju uplatiti 130.000 KM. Odluka je objavljena u Službenom listu, rok treba biti sedam dana, a mi čekamo dva mjeseca. Mi odavde ne idemo dok se to ne riješi. Tu smo šest dana, ako treba bit ćemo 66", kazao je Ćesa.

Navodno, danas u 14 sati se sastaju premijer Fadil Novalić, Zijad Krnjić, direktor Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Federacije BiH, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije BiH.

Prije dva dana je održan sastanak predstavnika radnika sa delegacijom iz Vlade FBiH, ali kako smatra Ćesa, razgovarali su sa savjetnicima premijera i ministra, a oni ne mogu riješiti njihove probleme.

"Kazali su nam da je to lagan problem i da je rješiv pa kad je tako nek ga rješavaju. Već je uplaćeno 100.000, treba još 130.000. Novca imaju, samo treba naći rješenje da se to realizuje. Očigledno to neko neće i nije im u interesu", kazao je Rešad Ćesa.

U prostorijama KTK Visoko, u lošim uslovima su radnici koji su starije životne dobi i očekuju da će se danas nešto riješiti.