BiH
0

Radnici "Krivaje" protestirali pred federalnom Vladom, iako su njeni članovi na sjednici u Mostaru

FENA
Oko 1.000 radnika zavidovićke tvornice namještaja i prerade drveta "Krivaja" okupilo se danas pred zgradom Federalne vlade, protestirajući zbog brojnih problema u toj firmi nastalih lošim rukovođenjem i nebrigom Vlade, kao 100-postotnog vlasnika, za sudbinu tog preduzeća.

Iako su članovi Vlade danas na sjednici u Mostaru, radnici "Krivaje", tokom protesta, apelirali su da Vlada što prije podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH kako bi bilo odgođeno izvršenje pravosnažnih sudskih presuda po tužbama radnika, što je osnovni uvjet za deblokadu računa i isplatu 12 plaća iz 2006. godine.

Inače, radi se o više od 2.900 tužbi, kojima radnici zahtijevaju isplatu više od 50 miliona KM.

"Krivajini" radnici su već 15 dana u generalnom štrajku, a pored problema finansijske prirode to preduzeće, kako je rečeno, muku muči i zbog neriješenih odnosa sa Šumsko-privrednim društvom Zeničko-dobojskog kantona, jer je dovedeno u pitanje snabdijevanje osnovnom sirovinom za potrebe proizvodnje.

Radnici su, tokom protesta, ocijenili da je Federalna vlada namjerno zakazala danas sjednicu u Mostaru kako bi izbjegla susret s njima, te su članovima Vlade poručili da će nastaviti proteste kako ovo preduzeće ne bi otišlo pod stečaj.

Današnji protest radnika "Krivaje" u Sarajevu organizirali su sindikat tog preduzeća i granski Sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH.