BiH
0

Radnici Krivaje Mobel u Zenici protestuju i čekaju reakciju Općinskog suda ili će blokirati M-17

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Oko 250 radnika Krivaje-Mobel danas su protestnim okupljanjem pokušali skrenuti pažnju Općinskom sudu u Zenici na tužbu i zakazano pripremno ročište između tužitelja IP "Krivaja" u stečaju i tuženog PD "Krivaja Mobel".

Uposlenici Krivaje-Mobel su u pismu upućenom javnosti kazali kako je tok ročišta otišao u drugom smjeru gdje tuženi obmanjuje sud i ostale institucije kako bi se zaobišlo stvarno stanje počinjenog kriminala u Krivaji-Mobel. Predstavnik Sindikat radnika Krivaje-Mobel Besim Hasić je kazao kako su ortaci državi i radnicima dužni 17 miliona KM.

"Ja znam da su oni nama i državi sveukupno dužni 17 miliona KM, a mi njima ni marke. Država stoji po strani, a i sudstvo se stavilo u tu stranu i dozvoljava da ovi rade šta hoće. Ne mogu da vjerujem da nam je sve u državi korumpirano od sudstva do tužilaštva", izjavio je Hasić.

Prema riječima radnika Krivaje-Mobel tuženi obmanjuje i sud i ostale institucije kako bi se zaobišlo stvarno stanje počinjenog kriminala u PD "Krivaja Mobel“, odnosno, tuženi je obmanio sud, time što od suda traži da na ročištu koje je zakazano, vezano po tužbi za raskid ugovora, gdje tuženi na tom pripremnom ročištu traži da se donese kontra mjera obezbjeđenja, tražeći da tužitelj uplati 2.700.000 KM.

On je istakao kako će, ukoliko Općinski sud ništa ne poduzme, radnici ponovo blokirati M-17, ali ovaj put neće odustati kao što je to bilo do sada.

"Dosta je više ovog maltretiranja, slikanja policije, jer ne razumijem jel ovdje neko liči na Al Capoena? Ima li neko ko će dostojanstveno reći da smo upravu i da se kriminalci stave u zatvor?", dodaje Hasić.

Radnik Krivaje-Mobel Mirsad Hodžić je izjavio kako mu nikada nije drago kada blokiraju M-17, ali da je to jedini način da ih čuju nadležne institucije.

"Sada ako budemo izlazili, izat ćemo sa porodicama i onda će nas biti preko 2.000 i interesuje me ko će nas onda rastjerati? Molim Vladu ZDK i Federalnu vladu da nam nađu poštenog kupca jer mi želimo raditi i zaraditi svoj hljeb. Svi ćemo se boriti za svoja prava i da radimo", dodao je Hodžić.

Radnici od suda traže da se stavi van snage na pripremnom ročištu i u procesu tužbe van snage zahtjev tuženih, da sud razmatra o mjeri osiguranja, i da se sud vodi onim tužbenim zahtjevom tužitelja tj. raskidom kupoprodajnog ugovora.

Radnici su još jednom pred policijom i medijima naglasili kako su u velikim problemima zbog neisplate plaća zbog čega im se isključuje struja, nemaju šta jesti, a djecu su prisiljeni prestati slati u školu i na fakultet. Za sada nije poznato kako će završiti ročište u Općinskom sudu u Zenici, ali radnici su istakli da nemaju više toliko strpljenja.