BiH
48

Radnici Krivaje Mobel traže posjetu poreske inspekcije ili zakazuju proteste pred zgradom Vlade FBiH

Piše: E. M.
U više navrata radnici Krivaje Mobel blokirali M17 (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U više navrata radnici Krivaje Mobel blokirali M17 (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Radnici Krivaje Mobel i nakon sjednice Odbora povjerilaca pred stečajnim sudom gdje je obećano ispunjenje njihovih zahtjeva, nisu dobili što su tražili. Stečajni upravnik Hamdija Muratović ne želi u krug fabrike uvesti finansijsku policiju i poresku inspekciju.

Predstavnik Sindikata Krivaje Mobel Besim Husić je kazao da je na sinoćnjem zboru radnika dogovoreno da će radnici, ukoliko finansijska policija i poreska inspekcija ne uđu u krug fabrike u ponedjeljak do 12 sati, ili najdalje u utorak, već u srijedu ujutro krenuti pješke prema zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

"Stečajni upravnik drži konce u rukama, a to ide u prilog ortačkim grupama da prodaju imovinu. On drži radnike na ulici jer ne želi uvesti finansijsku policiju i poresku inspekciju. Mnogo stvari su krili od nas pa i reprogram kredita kojeg je mogla uzeti samo ortačka grupa od 6,5 miliona KM i na kraju jednostavno sve ovo se bespotrebno odugovlaći, a mi moramo pritiskati", kazao je Husić.

Radnici Krivaje Mobel žele raspisati javni poziv za prodaju imovine, raskid ugovora, a sa druge strane Uprava društva na čelu sa prokuristom Draganom Babićem poziva radnika da se u ponedjeljak u vremenu od 9 do 12 sati jave na evidenciju i nastave sa proizvodnjom.

"Mi smo obavijestili i Vladu FBiH i stečajnu sudinicu, ali niko ništa. Neko je uzeo pare i štiti ortake, a za 24 sata se sve može riješiti samo kada bi stečajni upravnik raspisao javni poziv", dodao je Husić.

Prema riječima Husića stečajni upravnik Hamdija Muratović u krug fabrike izbjegava uvesti i osiguranje koje je dodijelila Vlada FBiH, a ni radnici ne žele ući kako sutra ne bi bili optuženi za krađu, ukoliko bi nešto iz fabrike nestalo.

"Jednostavno, čovjek je nestao, ne želi da rješava problem koji je nastao i ne javlja se nikome na telefon", izjavio je Husić.

Ukoliko u krug fabrike Krivaja Mobel u ponedjeljak do 12 sati ne dođe finansijska policija i poreska inspekcija, radnici će im dati roka najdalje do utorka, a već u srijedu ujutro u 7 sati će se zaputiti prema zgradi Vlade FBiH gdje će napraviti šatroska naselja i protestvovati dok se ne riješe njihovi problemi i ne ispune zahtjevi.