BiH
2

Radnici "Konjuha" 15 kilometara pred Kladnjem

FENA
Više od 300 radnika "Konjuha" su novinari Fene zatekli u Stuparima, 15-ak kilometara od Kladnja.

Iako su od Živinica do Stupara prešli oko 25 kilometara već se na licima radnika vidio umor, a mnogi su se žalili na žuljeve i iscrpljenost.

Bili su u neodgovarajućoj obući za ovako dalek put.

Oko 15.30, gdje smo su ih novinari Fene sreli, do Kladnja su još morali prepješačiti oko 15 kilometara i nadali su se da će u Kladnju prespavati jer niko im nije želio poslati autobuse za nastavak puta prema Sarajevu.

Duga kolona bila je ispresijecana na nekoliko mjesta na putu za Kladanj. To se dogodilo zato što većina radnika u koloni gubi snagu i zaostaje.

-Porazgovarat ćemo s vlastima u Kladnju da nam obezbijede smještaj i da tu prenoćimo kako bismo ujutru nastavili put ka Sarajevu. Tako je bilo i kada smo prošli put pješačili ka Sarajevu, pa se nadamo da će nam opet izaći ususret. Ako ujutru opet ne bude autobusa oni koji mogu nastaviti pješke prema Sarajevu to će i učiniti“, izjavio je Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata "Konjuha", koji je predvodio kolonu radnika.

U koloni je penzionirani radnik "Konjuha" Nijaz Goletić koji se solidarizirao s bivšim kolegama i kazao da radnici nemaju 26 mjeseci plaće, pa je i on krenuo s njima.

Kaže da mu je žao svojih kolega iako je bolestan i imao je nekoliko operacija, krenuo je s njima pješice pred OHR i da se na taj način s njima solidariše.

-Treba pronaći lopove koji su pokrali građu i stolariju iz "Konjuha"- kazao je Goletić.

Radnik "Konjuha" Sead Šabanović koji u ovom preduzeću radi već 30 godina rekao je da je u "Konjuhu" ostavio svoj životni i radni vijek.

-Sada nisam nigdje prispio. Ne mogu raditi, a ne mogu ni u penziju i normalno je da tražim pravdu i 26 plata koje nismo dobili- izjavio je Šabanović.

Radnica Šaha Kahrimanović jedva se kretala jer je oboljela od dijabetesa i bole je zglobovi.

  • Ne znam hoću li izdržati pješice, ali se opet nadam nekom prijevozu. Ja ću ići dokle mogu pa šta bude - rekla je Kahrimanović.

Njena kolegica Zirajeta Kamenjaković radi 25 godina u "Konjuhu". Također je oboljela, ali ne može otići ljekaru, pošto nisu plaćeni doprinosi ne može ovjeriti zdravstvenu knjižicu.

Kazala je novinarima Fene da ne može više da hoda od žuljeva, ali će nastaviti pješačiti dokle god bude mogla vući svoje noge.

Radnici "Konjuha" neće odustati, nastavit će sutra put pješice da bi se požalili visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku.