Zenica
0

Radnici "Komrada" najavili štrajk upozorenja

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sindikat Javnog preduzeća Komrad iz Zenica najavio je za 28. juli štrajk upozorenja.

Po riječima Muhameda Sefera, predsjednika sindikata ovog preduzeća, povod za dvosatnu obustavu rada, koja počinje u sedam sati, jeste ignoriranje primjedbi koje su na tekst javnog poziva i nacrta ugovora za osnivanje zajedničkog preduzeća iznijeli sindikalni predstavnici.

"Nacrt ugovora ne sadrži prava za zaposlenike o pitanju preuzimanja obaveza prema zaposlenicima, pitanje isplate penzijskog i zdravstvenog osiguranja, kao ni neisplaćenih plaća. Konačan tekst nacrta ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća Općine Zenica i privatnog preduzeća Almy Transport nije usaglašen sa sindikalnom organizacijom i njenom pravnom službom, te zbog toga ga odbacujemo u cijelosti i tražimo poništenja javnog poziva te otvaranje pregovora o Javnom servisu Komrad Zenica", navodi se u saopćenju Sindikata JP Komrad d.o.o. Zenica.

Iz sindikata su za 28. juli najavili održavanje pres-konferencije na kojoj će biti iznesene pojedinosti o dobijenoj sudskoj presudi od tri miliona KM i njenom izvršenju te o poduzetim aktivnostima sindikata na krivičnoj odgovornosti osoba koje su vodile ovo preduzeće.