BiH
0

Radnici Komosa protestuju ispred deponije, ulice Mostara pune smeća

FENA
(Foto: FENA)
Radnici mostarskog komunalnog poduzeća "Komos", koji se već sedmi dan nalaze u generalnom štrajku, jutros su započeli s pasivnim protest ispred ulaza u gradsku deponiju Uborak.

Tridesetak radnika, unatoč kiši, na ovaj su se potez odlučili jer im još niko iz Gradske uprave nije odgovorio na njihove zahjteve niti pozvao na razgovore.

"S obzirom da nikoga nije briga za nas, očito je da je nekom u interesu da ovo preduzeće propadne", izjavio je za Fenu predsjednika Sindikata JP "Komos" Emir Džubur, koji je pojasnio kako su se odlučili na pasivan protest, jer nemaju policijsku dozvolu za blokadu koju su prethodno najavili.

Džubur je ponovio kako traže da se konačno provede odluka Gradskog vijeća Mostara, stara već nekoliko godina, o stvaranju jednog komunalnog preduzeća za cijeli grad, te da se nivo budžetskh izdvajanja za komunalnu djelatnost vrati na nivo iz 2007. godine.

Džubur je kazao kako je sve u rukama mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, koji za sada, po njegovim riječima, nije pokazao nikakvu želju da se problem Komosa počne rješavati.

S obzirom da radnici Komosa odvoze smeće samo ispred ustanova od vitalnog značaja za život grada, poput škola i bolnica, otpad je već polako počeo zatrpavati mostarske ulice i stvarati probleme građanima u istočnom djelu grada, na području gdje djeluje spomenuto komunalno poduzeće.

Gradska uprava Mostara za sada u javnost nije izlazila sa službenim stavom u vezi ovog problema, a mediji pišu kako zahtjeve sindikata smatraju nerazumnima, jer u ovom trenutku nije moguće ujediniti Komos i Parkove, između ostaloga, i zbog toga što je Komos djelomično u privatnom vlasništvu, za razliku od Parkova, koji su u vlasništvu Grada.

Također, u Gradskoj su upravi mišljenja kako za tešku financijsku situaciju u Komosu treba odgovarati menadžment poduzeća, koji ju je doveo u višemilijunske gubitke. Isto tako, smatraju kako treba razmotriti i mogućnost odlaska Komosa u stečaj, navode mediji.