BiH
4

Radnici Komosa jutros stupili u generalni štrajk

FENA
Radnici Komosa (Foto: Anadolija)
Radnici Komosa (Foto: Anadolija)
Radnici mostarskog javnog komunalnog poduzeća Komos, stupili su jutros u generalni štrajk, potvrdio je za Fenu predsjednik Sindikata JP Komos Emir Džubur.

Nakon prosvjeda koji su trajali šest dana, radnici su, kako su to ranije i najavljivali, stupili u generalni štrajk koji će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

"Tokom protesta ni gradonačelnik niti bilo ko od nadležnih nije nam ponudio nikakve konkretne prijedloge kako bi se riješila naša teška situacija", kazao je Džubur, dodavši da će štrajk trajati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi i ponude im se konkretna rješenja.

Podsjećamo, radnici Komosa traže provođenje odluke Gradskog vijeća Mostara iz 2006. i odluke Ustavnog suda FBiH iz prošle godine o formiranju jedinstvenog komunalnog poduzeća u Gradu.

Trenutno je u Komosu zaposleno 138 radnika, a u prošloj godini nisu im isplaćene četiri plaće, iako rade svaki dan u mjesecu, a cijene komunalnih djelatnosti nisu podizane osam godina.

Još 2006. godine donesena je odluka da se komunalna poduzeća u Mostaru ujedine u JP Komunalno, ali to nikada nije provedeno.