BiH
22

Radnici iz TK ponovo na ulici: 43 dana protestujemo, a još niko nije uhapšen

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici desetak uništenih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona i danas su izašli na ulicu kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog, kako kažu, nerada pravosudnih organa.

"Danas je 43. dan otkako protestujemo. Uprkos brojnim dokazima još niko nije uhapšen. Je li se to oni igraju sa nama, je li opet testiraju naše strpljenje“, pita Hrustan Muminović, radnik Fabrike deterdženata Dita.

Radnici su se najprije, kao i svake srijede, okupili ispred Kantonalnog tužilaštva i Kantonalnog suda. Protesti su nastavljeni ispred Hotela Tuzla zbog podatka da su radnicima stigla rješenja o pljenidbi imovine zbog neplaćanja rata kredita kojeg su podigli prije postupka privatizacije. Radnici Hotela Tuzla navode kako je slovenački Ram invest trebao pokriti taj kredit, a radnici su im zauzvrat predali vlasnička prava.

Nakon toga blizu 200 radnika svoje proteste nastavili su ispred Skupštine TK, a mandataru Bahriji Umihaniću poručili su kako u novoj izvršnoj vlasti ne žele vidjeti osobe poput Vinka Ćuru, Faruka Širbegovića, Drage Jurića i druge kompromitovane kadrove koji su članovi u Udruženju poslodavaca TK.

Inače, radnici su podržali Bahriju Umihanića za mandatara, a Kolegiju Skupštine TK će ponoviti kako u buduoj vladi ne žele kadrove koji su se ogriješili o zakon ili koji su dužni ogromne novčane svote za neuplaćene poreze. Predstavnici radnika su i danas prikupljali potpise kako bi se u skorije vrijeme osnovao Sindikat "Solidarnosti".