BiH
329

Radnici iz BiH u Kataru nemaju plaće mjesecima, Ambasada prikuplja humanitarnu za njih

Piše: E. G.
Doh (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Doh (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tridesetak radnika, uglavnom porijeklom iz BiH, koji su na privremenom radu u Kataru, već mjesecima nisu primili plaće, što ugrožava njihovu egzistenciju, kao i povratak kući u BiH. Ovo su za Klix.ba potvrdili radnici, kao i Ambasada BiH u toj zemlji.

Ambasadi BiH u Dohi se početkom januara obratila grupa od tridesetak radnika, državljana BiH i dvojica iz Srbije, te su iznijeli ovaj problem s kojim su suočeni, potvrđeno je Klixu danas u Ambasadi.

"Oni su zaposleni u kompaniji Arab Face, čiji je vlasnik državljanin Slovenije Sead Sulejmanović, porijeklom iz BiH. Radnici većinom rade na građevinskom poslovima, a angažirani su od aprila i maja 2014. Prema njihovim riječima, poslodavac im nije isplatio tri plaće koje su zaradili. Ambasada BiH je kontaktirala poslodavca koji ne negira da duguje radnicima plaće, ali navodi da ih ne može isplatiti, jer on nije naplatio svoja potraživanja", rečeno nam je u Ambasadi.

Ambasada BiH u Dohi
Ambasada BiH u Dohi
Radnici su više puta kontaktirali i dolazili u Ambasadu BiH, a ambasador Tarik Sadović i prvi sekretar Ambasade Sanita Lisica su nekoliko puta razgovarali s njima o načinu rješavanja njihovih problema.

"Ambasada BiH je uputila radnike i zatražila od Komiteta za ljudska prava Katara da ih primi, što je ova organizacija i učinila i angažirala se na ovom slučaju. Zatim su radnici najavljeni i podnijeli žalbe u Ministarstvo rada, odnosno nadležnu inspekciju koja je kontaktirala poslodavca. On je obećao da će isplatiti plaće, ali plaće, nažalost, nisu isplaćene. Radnici su zatim podnosili pojedinačne tužbe Sudu kako bi naplatili svoja potraživanja. Ambasada BiH u Dohi je službeno zamolila i urgirala kod nadležnih institucija da se pojedinačne tužbe objedine u jedan predmet na Sudu, kao i da se ročište zakaže što je prije moguće", kažu u Ambasadi.

U ovom diplomatskom predstavništvu BiH u Kataru su nam rekli kako se ambasador Sadović lično angažirao u humanitarnoj organizaciji Eid Charity i zamolio njenog direktora Alija al-Suwaidija da pomogne radnicima paketima prehrambenih proizvoda, što je odmah urađeno.

Također, prvi sekretar Lisica će koordinirati sakupljanje pomoći u prehrambenim artiklima među građanima Bosne i Hercegovine koji žive u Kataru dok ovaj problem ne bude riješen, potvrdili su nam u Ambasadi.