BiH
5

Radnici hotela Maršal na razgovoru s ministrom privrede KS, štrajk odgođen do daljnjeg

Piše: Š. B.
Hotel Maršal
Hotel Maršal
Radnici hotela Maršal danas bi trebali održati sastanak s ministrom privrede Kantona Sarajevo Muharemom Šabićem, zbog čega je ranije najavljeni štrajk odgođen.

Hotel Maršal na Bjelašnici otvoren je za posjetioce, radnici su raspoređeni u tri smjene, međutim, kako saznajemo, hotel je prazan, odnosno nema gostiju.

Radnici hotela će danas pred ministrom Šabićem ponoviti probleme s kojima se godinama susreću i iznijeti svoje zahtjeve.

Za danas je bio najavljen i štrajk radnika, međutim, odgođen je do daljnjeg, odnosno do utvrđivanja ishoda sastanka s ministrom privrede KS.

Razlozi štrajka radnika su nepoštivanje obaveza poslodavaca po osnovu isplate plata s doprinosima, uskraćivanje prava na liječenje, nepoštivanje obračuna noćnog i prekovremenog rada i uskraćivanje korištenja slobodnih dana.

Ono što je naročito izazvalo ljutnju radnika jeste i uručenje otkaza njihovom kolegi Draganu Mijiću koji je kao uposlenik u Maršalu proveo 36 godina, a kao razlog otkaza navodi se pronevjera velikog iznosa novca.

Klix.ba saznaje kako je Mijić podnio tužbu zbog uručenog otkaza.

Radnici se nadaju kako će Mijić, ukoliko hotel opstane i nastavi raditi u budućnosti, dobiti svoje radno mjesto nazad te ostvariti pravo na penzionisanje.

Iz hotela poručuju kako je situacija neizvjesna te se nadaju kako će ministarstvo privrede i radnici uspjeti doći do rješenja te spasiti hotel na Bjelašnici.

Pokušali smo za dodatne informacije kontaktirati i v. d. direktorice Amru Kaljić, međutim, ona danas nije bila dostupna.