BiH
112

Radnici hotela Holiday ponovo protestuju u holu: Nećemo odustati!

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Uposlenici sarajevskog hotela Holiday (nekadašnji Holiday Inn) već treći dan zaredom štrajkuju u holu hotela. Kako su istakli, nemaju namjere odustati sve dok ne budu ispoštovana njihova prava.

Više od stotinu uposlenika od 8.00 sati je u holu hotela gdje čekaju da njihovi zahtjevi budu ispoštovani.

"Došli smo, usisali i sredili hol i sjeli. Nemamo namjeru odustati od štrajka", istakli su uposlenici hotela.

Tvrde da nisu primili posljednje tri plaće, a tri i po godine im nisu uplaćivani doprinosi.

"Dok ne dobijemo ono što smo zaradili mi nećemo obustaviti štrajk", istakli su za Klix.ba.

Dodali su da je njihov Sindikat osnovan u maju 2013. godine i da se od tada bore za svoja prava, međutim još uvijek bezuspješno.

"U hotelu ima blizu 50 gostiju iz Španije. No, oni nam pružaju punu podršku. Ne smeta im što smo tu u holu. Oni imaju svoje sobe, tamo spavaju i niko im ne smeta. Istakli su da nam daju punu podršku u borbi za naša prava", kazali su uposlenici hotela.

U holu hotela će ostati do 16.00 sati, a sutra u 8.00 će ponovo nastaviti štrajk.

Podršku su im pružili i bivši radnici hotela, koji su danas u penziji. Oni su im donijeli sokove i kafu, a štrajkači ističu da im njihova podrška mnogo znači.

"Nakon što odemo, bez obzira na to što štrajkujemo, ostaju uposlenici koji rade na recepciji, na obezbjeđenju i u kotlovnici", istakli su radnici.

Podsjetimo, direktor hotela Senadin Fetahagić za Klix.ba je kazao da je Austrijanac Jakob Kuess, koji je vlasnik firme Alpha Baumanagement, u čijem je vlasništvu hotel Holiday u Sarajevu, namjeravao podići kredit u austrijskoj banci kako bi bile izmirene plaće i uplaćen barem jedan dio doprinosa.

"Banka je, međutim, stopirala taj kredit i tranšu za hotel kada su počeli protesti u našoj zemlji. Vlasnik još uvijek čeka pozitivan odgovor iz banke i, prema mojim informacijama, čini sve da riješi ovu situaciju", rekao je Fetahagić.