BiH
71

Radnici Holidaya i zvanično na ulici: Prijavili se na biro, ulazak u hotel im zabranjen

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Radnici hotela Holiday, čija agonija traje više od mjesec dana otkako je hotel zatvoren, od danas su nezaposleni ljudi. Njih 50 se danas prijavilo na biro i njihova sudbina je neizvjesna.

"Mi nemamo nikakvih informacija, s nama niko ne razgovara. Skupština povjerilaca se nije sastala nikako skoro dvije godine i ne daju nam da imamo svog predstavnika kako bismo i mi odlučivali jer nas se tiče najviše. Čini se sve da se radi protiv radnika. Stečajni upravnik koji bi trebao raditi u našu korist i komunicirati s nama nije se udostojio da nas primi, već nam je jutros zvao policiju. Također, svima po imenu i prezimenu je zabranjen ulazak u hotel", rekao je za Klix.ba Vahid Alić, predstavnik radnika.

Ističe kako putem medija saznaju da hotel, koji je zaključan, radi, a potom da se prodaje. Među radnicima ima i onih koji su radili od otvorenja ovog hotela koji je simbol Olimpijskog Sarajeva. Od danas su na ulici i moraju se snalaziti. Većini je ovo bio jedini izvor primanja i načina prehranjivanja porodice i školovanja djece. No, to očito nikoga ne zanima.

"Tražimo smjenu stečajnog upravnika, da se sazove Skupština povjerilaca u što kraćem periodu i da imamo svog člana, predstavnika koji će odlučivati s njima. Tužno je ovo što nam se dogodilo. Hotel nije radio šest mjeseci, a onda je doživio procvat i sada je sve propalo. Žao nam je što nije postignut dogovor sa zakupcem", rekao je Vahić.

Hotel je sagrađen 1983. godine pred Olimpijske igre u Sarajevu kada je ugostio brojne sportiste i ugledne goste. Tokom rata je bio oštećen, ali je ponovo počeo raditi nakon rata. Tada su počeli problemi s privatizacijom, a pojavila se i sumnja da je trenutna uprava utajila višemilionski porez. Radnici su se nadali najboljem, ali nažalost, njima su vrata zatvorena, dok još nije poznato šta će se dogoditi sa hotelom.