BiH
0

Radnici Hidrogradnje nastavljaju s javnim protestom

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnici radnika Hidrogradnje razgovarali su danas s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem o rješavanju njihovih problema, a na tom sastanku rečeno im je da će biti podnesene krivične prijave protiv onih koji su u Hidrogradnji radili protuzakonito.

Ovo je u izjavi za Agenciju FENA kazao predsjednik Nadzornog odbora Sindikata Hidrogradnje Miralem Terzo, koji je dodao i da će se raditi na otkrivanju uvezanih u "političko građevinsku hobotnicu koja raspolaže imovinom Hidrogradnje posljednjih 20 godina".

Radnici Hidrogradnje su danas protestovali ispred zgrade Vlade Federacije i tražili smjenu premijera Nikšića i resornog ministra Erdala Trhulja, jer, kako navode, nisu ispunili svoja obećanja koja su potpisali u sporazumu od 21. oktobra.

Terzo tvrdi da su radnici Hidrogradnje došli do podataka da je Nadzorni odbor Hidrogradnje i Uprava Hidrogradnje u Poreznu upravu dostavila hipoteku od 33 miliona KM za neuplaćene doprinose s kamatama za što nisu imali ovlaštenje ni resornog ministra ni premijera.

Kako je Terzo kazao za sutra je najavljen sastanak federalnog ministra energije, industrije i rudarstva Erdala Trhulja i v.d. direktora Hidrogradnje Munira Obralije u cilju iznalaženja načina formiranja Uprave ovog preduzeća te deblokadi sredstava.

Na kraju je podvukao da će radnici nastaviti s javnim protestom, a da će, ukoliko se dogovor sutra ne postigne, razmatrati mogućnost odmrzavanja štrajka.