BiH
0

Radnici Hidrogradnje mole za posao

Klix.ba
Radnici Hidrogradnje održali su danas sjednicu sindikata kako bi napravili posljednje pokušaje za rješavanje njihovih dugogodišnjih problema. Plate im kasne, doprinosi nisu uplaćeni, a nemaju ni zdravstvenog osiguranja.

Razgovarali su o planu oporavka i sprečavanju izvršenja odluke o upućivanju radnika na prinudni godišnji odmor, koju je objavio direktor Hidrogradnje Džemaludin Peljto, a kojom bi 400 radnika otišlo na čekanje. Dio radnika otišao je danas na sastanak u JP Direkcije autoceste s direktorom Ensadom Karićem.

Kako je za Klix.ba rekao Redžep Tufekčić, predsjednik Sindikata Hidrogradnje, otišli su da mole za posao.

"Primio ih je Ensad Karić sa saradnicima i u dvosatnom razgovoru dobili su obećanje da će od sutra raditi na svim mogućim metodama za upošljavanje radnika Hidrogradnje i njenog inžinjersko-tehničkog kadra, kako ova kompanija ne bi došla u stanje stečaja. Evidento je da se na Koridoru 5c rade poslovi od milijardu KM, a mi tu ne učestvujemo ni feninga, ali radimo poslove za Vladu kada strane firme dođu u bankrot", rekao je Tufekčić.

Istakao je kako su do sada radili poslove za pet firmi koje su bankrotirale, a da su bankrotirale i još dvije, Osijek - Koteks d.d. i IGH Zagreb, koje su radile nadzor na tunelu Vijenac i vijaduktu Briješće.

"Sindikat zbora je obavijestio direktora da će preduzeti sve određene mjere ako se u roku od sedam dana ne nađu poslovi za ovo preduzeće. Ukoliko ne bude poslova na Koridoru 5C za Hidrogradnju, 800 radnika s porodicama dolazi s mehanizacijom pred Vladu FBiH i tamo ćemo sve istovariti, pa nek onda gospodin Nikšić ide s njima na čamcima niz Neretvu, a mi ćemo krenuti putem kriminala i lopovluka. Onda će biti stanje beznađa", upozorio je Tufekčić.

Radnici ističu kako su došli do zida. Uposlenici nekih sektora nisu dobili platu za april, neki čekaju majsku, ali ne odustaju.

"Želimo raditi, možemo raditi jer imamo resurse. Samo nam Vlada treba reći - da", poručio je Tufekčić.