BiH
1

Radnici Hidrogradnje protestovali ispred Predsjedništva BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nekoliko stotina radnika Hidrogradnje okupilo se ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu. Radnici traže ispunjavanje njihovih zahtjeva. Saobraćaj se glavnom gradskom saobraćajnicom odvija otežano.

Radnici Hidrogradnje, kojima su se pridružili i radnici Vranice, najprije su protestovali ispred zgrade Kantonalnog suda u Sarajevu, nezadovoljni presudom u kojoj stoji da je njihov štrajk nelegalan.

Ispred Predsjedništva BiH nalazi se više od tri stotine radnika, a očekuje se dolazak još njih dvjesto. Zgradu Predsjedništva BiH osiguravaju jake policijske snage.

Radnici kažu da su se za proteste ispred Predsjedništva BiH odlučili jer više ne vjeruju Vladi FBiH i premijeru Nerminu Nikšiću, koji nije ispunio nijedan od njihovih zahtjeva. Protestima se priključilo još 50-ak radnika Feroelektra.

"Radnici Feroelektra su u istoj poziciji kao i Hidrogradnja. Mi već 15 mjeseci nemamo plata, nemamo radnog mjesta, a tu su konstantni mobing, problemi i maltretiranja, bacaju nas u stečaj. Stanić je došao u civarama u Feroelektro i sada kupuje avione. Ova država je puna kriminala, ne znam šta SIPA i svi MUP-ovi rade. Mi bismo Sanadera imali na izvoz", rekla je Vasvija Jugović iz Feroelektra.

Kako javlja naša reporterka, član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je delegaciju radnika Hidrogradnje. Nakon sastanka, radnici Hidrogradnje su rekli kako je Komšić rekao da će biti supotpisnik krivične prijave protiv menadžmenta firme.

"Ovdje smo da pogledamo istini u oči. Ne mogu više raditi ljudi koji pljačkaju i uništavaju. Posljednja je ostala Hidrogradnja da se ugasi, ali će ona ostati. Mi ćemo da gradimo, a ne da rušimo, oni su nas doveli do ovdje, ali ćemo to ispraviti. Dobili smo saglasnost člana Predsjedništva BiH Komšića da pokrenemo prijavu protiv onih koji nas pljačkaju, uništavaju, ruše i pokušavaju nas optužiti za nelegalne radnje", rekao Predsjednik Sindikata sarajevske Hidrogradnje Redžep Tufekčić.

Na protestima su bili radnici GP Bosna, koji su se priključili svojim kolegama iz Hidrogradnje i drugih kompanija.

"I mi smo, kao i radnici Hidrogradnje, tražili svoja prava i posao. Nismo imali plata, već godinu i po nemamo nikakvih primanja. Više od dvije godine nemamo zdravstveno. Penzioneri ne mogu otići u penziju, nemamo šta da jedemo. Više od 250 radnika se prijavilo na biro i nadaju se nekim primanjima", rekao je Željko Knežević, predsjednik sindikata GP Bosna.

Radnici ovih kompanija otišli su prema Parlamentu FBiH na Skenderiji.

"Radnik sam Hidrogradnje 38 godina. Više od 16 godina mi deru kožu. Nastradao sam na radnom mjestu, pa su mi dali papire za invalida druge kategorije. Onda su me stavili na čekanje, oduzeli mi stručnu spremu i stavili na najniži koeficijent te oduzeli radnu sposobnost. Primam 347 KM penzije i na sudu sam s njima dvije godine. Nije mi jasno kako njima lopovima za 40 dana završe slučaj, a mi radnici čekamo po pet godina", rekao je Salih Selimović, radnik Hidrogradnje.