BiH
0

Radnici Hidrogradnje i danas ispred zgrade Vlade FBiH

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nešto više od stotinu radnika preduzeća Hidrogradnja d.d. Sarajevo okupilo se i danas ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine gdje traže zaostale plaće i doprinose, te nove poslove.

Kako su najavili u petak, ispred Vlade će se okupljati svaki radni dan od 10 do 12 sati, a sa istim zahtjevima kao i 30. septembra kada su stupili u štrajk.

Radnici traže i implementaciju sporazuma koji je sindikat ovog preduzeća potpisao sa Vladom 21. oktobra kada je prekinut štrajk.

Predsjednik Nadzornog odbora Sindikata Hidrogradnje Miralem Terzo kaže da iz tog sporazuma, gdje im je obećan posao, plaće i imenovanje novog vršioca dužnosti direktora, nije ispoštovana niti jedna stavka.

Zbog toga, Kaže Terzo, radnici ispred Vlade skandiraju premijeru Federacije Nerminu Trhulju i ministru energije, rudarstva i industrije FBiH Erdalu Trhulju da daju ostavku ili da počnu raditi svoj posao.

  • Radnici od generalnog štrajka pod nazivom ''Posao, plaće i doprinosi'' neće odustati dok zahtjevi koji su postavljeni od početka ne budu ispunjeni - kazao je Terzo, te dodao da se radnici neće odazvati pozivima Uprave za povratak na posao jer su već jednom bili prevareni kada su prekinuli štrajk deset dana.

Istaknuo je da je imenovanje novog v.d. direktora urgentno kako bi preduzeće počelo da funkcioniše.