BiH
0

Radnici Hidrogradnje danas nastavljaju protest

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Protest radnika Hidrogradnje bit će nastavljen i danas u zgradi direkcije ovog preduzeća, potvrdio je predsjednik Štrajkačkog odbora u ovom preduzeću Selim Salamović.

Salamović je rekao Srni da će protest biti nastavljen kako bi bio realizovan sporazum kojeg je Sindikalna organizacija ove kompanije postigla sa Vladom FBiH i ministrom industrije, energetike i rudarstva Erdalom Trhuljem.

On je istakao da će Parlament FBiH formirati komisiju koja će izvršiti javno saslušanje Vlade FBiH, resornog ministarstva, te bivše i sadašnje uprave i nadzorne odbore ovog preduzeća kako bi se saznalo šta se sve radilo u Hidrogradnji.

Salamović je rekao da su predstavnici Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH tokom susreta sa delegacijom radnika sarajevske Hidrogradnje istakli da će Parlament FBiH putem ove komisije nastojati saznati šta se sve radilo u ovom preduzeću, zašto je imovina pod hipotekom i gdje je novac.

Radnici Hidrogradnje su juče održali protest ispred zgrade Predsjedništva BiH i zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu, kako bi izrazili nezadovoljstvo svojim i statusom preduzeća, odnosom vlasti prema njemu, te činjenicom da Vlada FBiH ne poštuje sporazum koji su 21. oktobra potpisali federalni premijer Nermin Nikšić i ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

Predstavnici Štrajkačkog odbora Hidrogradnje postigli su tada sporazum sa Vladom FBiH o smjeni menadžmenta ove kompanije i ispunjavanju zahtjeva radnika o isplati zaostalih plata i uplati doprinosa, čime je prestao štrajk koji je započet 30. septembra.