BiH
8

Radnici Gredelj Rewoma dobili obećanje da će status firme biti riješen

Piše: E. G.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Radnici preduzeća Gredelj Rewom iz Dobošnice održali su danas sastanak sa ambasadorom Republike Hrvatske u Sarajevu na kojem su tražili da se napokon riješi status njihove firme.

Većinski vlasnik ove firme koja se bavi remontom vagona, opruga i mašinske obrade i jedina su firma u Bosni i Hercegovini koja može raditi popravke vagona, je Gredelj iz Zagreba.

Budući da većinski vlasnik već duže vrijeme ne izmiruju obaveze prema radnicima, kako nam je kazao Pašan Murselović, predsjednik sindikata ove firme te da radnici nisu dobili 30 plaća i više od četiri godine imaju neuvezanog staža, radnici su tražili da Ambasada Hrvatske posreduje kako bi se riješio status preduzeća.

"Ambasador Hrvatske nam je rekao da će u ovoj sedmici biti održan sastanak na kojem će prisustvovati stečajni upravitelj Gredelja, predstavnici Željeznica Federacije BiH, predstavnici sindikata i ministar prometa FBiH Enver Bijedić. Tokom ove sedmice će biti održan sastanak tako da ćemo se pokušati nešto dogovoriti", kazao nam je Murselović.

Prema njegovim riječima ambasador je radnicima kazao da je Republika Hrvatska zainteresirana da riješi ovaj problem, budući da je vlasnik firme.

"Ambasador kaže da će se to riješiti na bilo koji način, ili da Gredelj pokrene proizvodnju ili da proda firmu Željeznicama FBiH ili nekome drugom", dodaje Murselović.

Ministar Bijedić je takoćer nedavno izjavio da i Vlada FBiH, odnosno Ministarstvo prometa, ima interesa da riješi status ove firme i njenih nešto manje od 80 radnika.