BiH
77

Radnici GRAS-a odustali od blokade saobraćaja u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U krugu KJKP GRAS održan je sastanak radnika ovog preduzeća sa predstavnicima Sindikata, na kojem su raspravljali o tome da li će tokom poslijepodneva blokirati saobraćaj u Sarajevu.

Naime, radnicima nije uplaćena julska plaća, a topli obrok za juli uplaćen je prije 10-ak dana. Ističu da je ovo "igra nerava" i da je strašno to što se radi radnicima i ovom preduzeću.

"Sve vrijeme se igraju s nama. Da li je to neka njihova ceremonija kojom se čini usluga Centrotransu, ja ne znam", rekao je za Klix.ba Adnan Himzanija, predsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a.

Ministar saobraćaja KS Jusuf Bubica rekao je za Klix.ba kako je vrlo indikativno da Sindikat ne shvata da Ministarstvo saobraćaja KS ne daje plaće GRAS-u, kao ni Vlada KS, već da im oni plaćaju njihove usluge.

"Uplatili smo im svaki račun, jer su oni prema dogovoru nulti prioritet. Sada dolazi u pitanje njihova produktivnost, kako oni voze, kome prodaju karte i gdje taj novac ide, da li u privatne džepove ili račun, jer oni sebi mjesecima uplaćuju samo netoplaće. Oni nisu tražili niti dobili saglasnost resornog ministarstva, niti MUP-a da mogu blokirati cestu i to bi, prema mom mišljenju, bilo narušavanje javnog reda i mira", rekao je Bubica i dodao kako se ne osjeća nimalo krivim za sva dešavanja u GRAS-u.

"Plaće imaju veće od prosjeka građana u kantonu, a tople obroke za 50 posto veće od ostalih građana. To je jedna anarhija", kaže Bubica.

Radnici su, prema riječima Himzanije, planirali izaći na glavnu cestu kod prostorija GRAS-a i potpuno je blokirati. No, ipak su odustali od tih namjera i otišli svojim kućama.