BiH
28

Radnici GRAS-a se pridružili demonstrantima kod Higijenskog zavoda

Piše: E. G.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Radnici GRAS-a za danas su najavili jednosatni protest ispred zgrade Vlade KS. Nekoliko minuta nakon okupljanja pridružili su se građanima na raskrsnici kod Higijenskog zavoda.

Pola sata uoči protesta iz zgrade Vlade KS je izašao resorni ministar Jusuf Bubica. On je okupljenim novinarima kazao da ministarstvo nije službeno dobilo nikakvu najavu današnjeg protesta, ali da radnici GRAS-a imaju demokratsko pravo da protestuju.

"Nama je važno da se ne obustavlja saobraćaj, a razlozi za njihovo okupljanje nama nisu poznati, jer nam nisu poslali nikakve zahjeve. Vlada KS je sve obaveze prema GRAS-u izmirio čak i za mjesec januar. Oni su tu subvenciju za januar primili i pomoću nje su isplatili lične dohotke za novembar, a sve ostalo je otvreno i ostaje da vidimo kako će se organizirati kada radnici dođu. Vidjet ćemo da li govore o nekim posebnim zahtjevima i da li je to nešto u okviru ranije dogovorenih obaveza ili ne. Kad čujemo zahtjeve onda ćemo o tome razgovarati", rekao je Bubica.

Amir Muminović, predstavnik radnika GRAS-a je rekao da su radnici GRAS-a od početka protesta u Sarajevu svaki među građanima i nisu se izdvajali, jer se njih tiče cjelokupno stanje. Kada je samo GRAS u pitanju, on kaže da je odlazeća Vlada puno toga obećavala, ali nije ispunila.

On je rekao da želi da se naredna Vlada KS pobrine da od GRAS-a napravi stabilno preduzeće.

"Ovdje smo kao građani i obespravljeni radnici koji su do sada protestovali na različite načine pa čak i glađu. Optuživali su nas da radimo u interesu raznih stranaka, ali sada nije bilo nikakvih pritisaka na nas da ne izađemo na ulicu. Ono što sada čekamo je formiranje nove Vlade KS pred koju ćemo iznijeti svoje zahtjeve, a ako ni ona ništa ne uradi ponovo izlazimo na ulice a pozvaćemo i sve ostale građane", rekao je Muminović.