Postignut dogovor s upravom
0

Radnici GRAS-a prolongirali štrajk do 8. augusta

Piše: N. J.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Iako je bilo najavljeno, radnici sarajevskog Javnog preduzeća GRAS u ponedjeljak ujutru, ipak, nisu stupili u generalni štrajk i time oko pola miliona građana ostavili bez javnog gradskog prevoza.

Kako je za Sarajevo-x.com potvrdio Hajrudin Papić, predsjednik Sindikata vozača u ovoj firmi, tokom prethodne noći na sastanku s upravom preduzeća dogovoreno je da najavljeni štrajk bude prolongiran do 8. augusta, kada će GRAS obustaviti rad ne budu li ispunjeni zahtjevi radnika.

"Uprava je podržala naše zahtjeve te smo im dali vremena da sa Vladom Kantona Sarajevo pokušaju iznaći rješenje kako ne bi došlo do štrajka. Naši ključni zahtjevi su da nas plaćaju do 15. u mjesecu i da uplaćuju sve doprinose po platnoj listi. Također, tražimo da se poboljšaju sredstva za rad, posebno u minibuskom sektoru, te da se pospješi sistem naplate, s ciljem zaštite kontrolora i vozača", rekao je Papić.

On je dodao kako smatra da je Vlada KS-a krivac za ovakvo stanje, ali je naglasio da radnici neće dozvoliti da se još jedna firma uništi i proda nekome za male novce.