"500.000 građana su taoci"
0

Radnici GRAS-a ostaju u štrajku, Centrotrans i u nedjelju vozi za marku

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Radnici GRAS-a koji su stupili u štrajk u petak u poslijepodnevnim satima i noć koja je pred nama će provesti u krugu tog preduzeća i ne odustaju od svojih zahtjeva, kazao nam je Adnan Porča, član Sindikata komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Hasan Bašić, zbog čijeg imenovanja za vršioca dužnosti direktora preduzeća su radnici i stupili u štrajk je kazao da se ovdje ne radi o spontanom okupljanju radnika, kako su oni to kazali medijima, već da se radi o organiziranom, dobro isplaniranom štrajku, čime neformalna grupa sindikalista drži 500.000 građana Sarajeva kao taoce te situacije.

GRAS je u petak saobraćao sa 20-ak autobusa u gradu i prema Tarčinu, Ilijašu i Vogošći.

Premijer Kantona sarajevo Suad Zeljković danas je kazao da se mora ispoštovati vladavina prava te da je "sasvim evidentno da nalagodavci dolaze iz nekih drugih centara, a ljudi koji su na sebe preuzeli ulogu egzekutora će odgovarati za sve što je urađeno mimo zakona".

Zeljković je kazao da, ukoliko se do ponedjeljka ujutro ne uspostavi normalno odvijanje javnog gradskog saobraćaja, Vlada će biti primorana da obezbijedi druge prijevoznike. Premijer je kazao da je Centrotrans jedna od opcija, ali i drugi, koji bi mogli biti uvedeni u saobraćaj umjesto GRAS-a.

Iz kompanije Centrotrans Eurolines u subotu navečer je saopćeno da će oni i dalje nastaviti sa prijevozom građana u Kantonu sarajevo. Njihovi autobusi će saobraćati na relaciji Dobrinja-Vijećnica, Hrasnica-Vijećnica,Baščaršija-Sedrenik, Latinska Ćuprija-Jarčedoli, Latinska Ćuprija-Širokača, Drvenija-Velešići, Ekonomska škola-Pofalići, Stup-Vogošća i Stup-Rječica.

Cijena karata u Centrotransovim autobusima je jedna marka. U ovoj kompaniji navode da su spremni uvesti u saobraćaj još autobusa i linija u skladu s potrebama građana.

Redosljed vožnje Centrotransovih autobusa
Redosljed vožnje Centrotransovih autobusa